Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo osudio je izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića izjednačio s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Lendo podsjeća da je Schmidt prilikom gostovanja u televizijskom programu izrekao, kako navodi, uvredljivo poređenje sa elementima historijskog revizionizma izjednačivši Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem i arhitektom genocida u Srebrenici Ratkom Mladićem.

- Poređenje visokog predstavnika snažno osuđujem i smatram je neprimjernom pozicije koju obavlja, institucije koju predstavlja i obaveze koja mu je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma dodijeljena – poručio je Lendo u saopćenju za javnost.

Podsjetio je da je Alija Izetbegović bio ugledni intelektualac i autor, poštovan i cijenjen državnik, čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos obnovi državnosti BiH i odbrani od agresije, kao i na riječi bivšeg visokog predstavnika Paddya Ashdowna iz govora na dženazi rahmetli prvog predsjednika "osoba koja je uradila više nego bilo ko drugi da osigura opstanak moderne države Bosne i Hercegovine.“

- Poređenje visokog predstavnika jednako je uvredljivo i neprihvatljivo kao i izostanak reakcije na poređenje sa presuđenim ratnim zločincem, onih u čijem je programu rahmetli prvi predsjednik Alija Izetbegović saopćio svoju posljednju izjavu. Izjavu u kojoj je pozvao da svi budemo i Bošnjaci i Srbi i Hrvati ali da ipak budemo malo više Bosanci. Historijski revizionizam kao sredstvo ostvarivanja političkih ciljeva, predstavlja stvarnu i neposrednu opasnost – upozorio je Lendo.

Dodao je da se iz toga izvodi obaveza davanja doprinosa snaženju kulture sjećanja, onoj koja je utemeljena na utvrđenim historijskim i pravnim činjenicama i da takve činjenice ugrađujemo u udžbenike iz kojih će buduće generacije sticati znanja o, između ostaloga, časnoj borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine i njenom vrhovnom komandantu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednika FBiH.