Lider je "potcijenio koliko se javnost udaljila zbog njegove ličnosti", rekao je jedan stranački zvaničnik za POLITICO.

Posljednji put kada je Emmanuel Macron primjećen u javnosti, nosio je tamnu avijatičarsku jaknu, naočare za sunce Top Gun i crnu bejzbol kapu. Njegov inkognito rok zvijezda izgled, dok je glasao u primorskom gradu Le Touquet u nedjelju, privukao je dosta pažnje na društvenim mrežama i medijima.

Ali uprkos tom trenutku razmetanja, istina je da se Macron u posljednje vrijeme povukao iz javnosti. Osim planiranih međunarodnih obaveza, gotovo dvije sedmice bojkotuje javnost.

Prošle nedjelje, umjesto da se Macron pojavi na televiziji kako bi utješio svoje ranjene članove stranke nakon zapanjujućeg poraza u prvom krugu parlamentarnih izbora, Jelisejska palata je izdala kratku izjavu predsjednika u kojoj poziva na jedinstvo.

Po prvi put, Macronova centristička alijansa, koja je već u modricama i pretučena nakon poraza na evropskim izborima u junu, vodi očajničku bitku bez svog lidera. A realnost je da ga njegovi saveznici ne žele da vide u kampanji: Macronovo lice je čak uklonjeno iz materajala o kampanji.

Francuski predsjednik će možda morati da uđe u vladu „kohabitacije“ sa strankom Nacionalni skup Marine Le Pen

„Rečeno mu je da prestane sa kampanjom… I nije zapravo da je čuo našu poruku, već više da je bio prisiljen da je čuje“, rekao je anonimni zvaničnik Renesansne stranke.

"Predsjednik je potcijenio koliko je javnost odvratila zbog njegove ličnosti", dodao je zvaničnik.

Posljednjih sedmica, nekoliko stranačkih teškaša lobiralo je da se Macron drži podalje od kampanje, u onome što je jedan ključni saveznik nazvao neophodnom "demakronizacijom". Jedan ministar je čak priznao na javnoj televiziji da je Makronov imidž "izlizan".

Za govorljivog, odvažnog 46-godišnjeg predsjednika, koji vječito teži da bude u centru pažnje, smišlja nove ideje, narušava status quo, nova realnost nije ugodna.

Ali poput Napoleona koji je prisiljen na izgnanstvo, Macron se vratio na crtu i priprema svoju sljedeću bitku: vladati Francuskom nakon, kako se očekuje, uvjerljivog poraza u nedjelju. Francuski predsjednik će možda morati da uđe u vladu "kohabitacije" sa strankom Nacionalni skup Marine Le Pen, za koju se očekuje da će upravljati najvećom grupom u parlamentu.

Proteklih dana, Macron je bio zauzet jačanjem svog utjecaja, imenovanjem nekoliko najviših zvaničnika u Francuskoj i traženjem saveznika da dobiju ključne poslove u Briselu, izvlačeći optužbe Le Penove da je organizirao "administrativni državni udar".

U srijedu je portparol vlade najavio nova imenovanja u policiji i snagama sigurnosti nakon sedmične sjednice Vlade. Desetine najviših vojnih zvaničnika takođe su imenovani u vojsci, mornarici i vazduhoplovstvu.

Očekivalo se još imenovanja, ali suočen sa sve većim negodovanjem zbog administrativne rekonstrukcije, predsjednik je bio primoran da smanji svoj plan. Jedna osoba upoznata s razgovorima na Jelisejskom jezeru ironično je to nazvala "manjim povlačenjem", prema Playbook Paris.

Smješten u Jelisejskoj palati, predsjednik također igra scenarije sljedećeg dana, koji uključuju veliku pobjedu krajnje desnice, parlament s Nacionalnim skupom kao najvećom grupom i koaliciju koja isključuje krajnju desnicu.

Nekoliko Macronovih saveznika iznijelo je mogućnost izgradnje labave koalicije, slično kao u Španiji ili Njemačkoj.

Ako krajnja desnica osvoji veliku većinu, Macron bi bio pod pritiskom da imenuje Jordana Bardellu za premijera

"Možda je to prilika da se iznova osmisli način na koji vladamo", rekao je francuski premijer Gabriel Attal na radiju, dodajući da bi iz izbora mogla proizaći "pluralna nacionalna skupština", s "nekoliko političkih grupa s desne, ljevice i centra koji bi mogli funkcionirati zajedno.”

Ali takav savez zavisi od nedjeljnih rezultata i bio bi moguć samo ako bi Macron pristao da radi s krajnjom ljevicom, ili ako bi se socijalisti, zeleni i komunisti složili da raskinu sa svojim koalicionim partnerom Francuskom nepokoranom. Oba izgleda se doimaju veoma dalekim.

Ali koliko dugo će se Makron držati podalje od kamera? Ne izgleda dugo.

U nedjelju uveče, kada bude poznato razmjere pobjede Nacionalnog skupa, predsjednik će morati da se okrene izboru novog premijera, što bi moglo potrajati sedmicama ako ne bude jasne većine u parlamentu.

“On će ponovo preuzeti vodstvo kao garant francuskih institucija,” rekao je citirani stranački zvaničnik. Ako krajnja desnica osvoji veliku većinu, Macron bi bio pod pritiskom da imenuje lidera Nacionalnog skupa Jordana Bardellu za premijera. U suprotnom, predsjednik bi se mogao uključiti u duge koalicione pregovore sa svojim trenutnim rivalima s lijeve i desne strane.

No, teško je vidjeti kako će se odnosi s Makronovim liberalnim saveznicima popraviti, a njegov imidž u javnosti. Njegov rejting popularnosti je opao posljednjih sedmica, prema nekoliko anketa.

U tragu kampanje, Attal, jedna od rijetkih popularnih ličnosti u vladi, smiješi se stisnutih zuba kada mu prodavači kažu da im se ne sviđa njegov šef. Sa francuskom politikom u previranju, Macron je opisan kao "lud", "agent haosa" i okrivljen za nadgledanje "fijaska".

Nijedna količina Top Gun stila neće teško stanje promijeniti u kratkom roku.