Ukrajina je negirala bilo kakvu umiješanost u septembarski napad na plinovode Sjeverni tok, koji su izgrađeni za transport ruskog prirodnog gasa u Njemačku.

Demant je uslijedio nakon izvještaja New York Timesa, koji citira anonimne američke obavještajne službenike koji sugeriraju da je za to kriva proukrajinska grupa.

Mikhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da Ukrajina "apsolutno nije bila uključena".

Moskva je odbacila izvještaj kao "koordiniranu kampanju lažnih vijesti".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upitao je kako SAD mogu napraviti pretpostavke bez istrage.

˝Jasno je da autori napada žele da skrenu pažnju˝, rekao je on za državnu novinsku agenciju Ria-Novosti.

Peskov je rekao da zemlje dioničari Sjevernog toka trebaju insistirati na hitnoj, transparentnoj istrazi, piše CNN.

“Još uvijek nam nije dozvoljen pristup istrazi. Prije samo nekoliko dana dobili smo bilješke u tom smislu od Danaca i Šveđana. Cijela ova stvar nije samo čudna. Zaudara na gnusan zločin˝, rekao je Peskov.

Njemačke, danske i švedske vlasti istražuju incident.

Rusija je decenijama isporučivala ogromne količine prirodnog gasa Zapadnoj Evropi, ali nakon što je u februaru prošle godine počeo rat u Ukrajini, većina zemalja EU drastično je smanjila svoje oslanjanje na rusku energiju.

Njemački mediji navode da istražitelji vjeruju da su identificirali čamac kojim je postavljen eksploziv.

Isporuke ruskog gasa bile su obustavljene prije eksplozija. Rusija je zatvorila gasovod Sjeverni tok 1 u avgustu prošle godine, rekavši da mu je potrebno održavanje. Sjeverni tok 2 nikada nije pušten u promet.

Tačan uzrok eksplozija 26. septembra, koje su pogodile gasovode za prirodni gas, je nepoznat, ali se vjeruje da je gasovod napadnut. Moskva je okrivila Zapad za eksplozije i pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da ih nezavisno istraži. NATO i zapadni lideri su prestali da direktno optužuju Rusiju za napad na sopstvene gasovode, iako je EU ranije rekla da Rusija koristi svoje gasovode kao oružje protiv Zapada.

Odgovarajući na izvještaj New York Timesa, Ukrajinci tvrde da Kijev nema informacije o tome šta se dogodilo.

Njemački list Die Zeit izvijestio je jučer da su njemačke vlasti napravile iskorak u istrazi o uzroku napada.

Prema zajedničkom istraživanju koje su objavili ovaj list i druge njemačke medijske organizacije, čamac korišten za postavljanje eksploziva bila je jahta unajmljena od firme sa sjedištem u Poljskoj, koja je navodno pripadala dvojici Ukrajinaca. Nacionalnost onih koji su izvršili napad je nejasna.

Njemački javni tužilac odbio je komentirati izvještaj, ali je ministar odbrane Boris Pistorius upozorio da se zaključci ne donose prebrzo. To bi mogla biti operacija lažne zastave koja ima za cilj prebacivanje krivice na proukrajinske grupe, rekao: ˝Vjerovatnoća jedne (teorije) ili druge je jednako velika˝.

Vjeruje se da je najmanje 50 metara podvodnog plinovoda Sjeverni tok 1 kojim se ruski gas dovodi u Njemačku uništeno eksplozijom u septembru.