Policija i izgrednici sukobili su se u francuskom gradu Marseju dok se ta zemlja petu noć bori sa nemirima nakon smrti tinejdžera kojeg je policija upucala iz neposredne blizine.

Zvaničnici kažu da je najmanje 56 uhapšenih u gradu na jugu zemlje, ali čini se da je veliko prisustvo policije u centru Pariza odvratilo demonstrante.

Veliki je broj ljudi došao na dženazu 17-godišnjeg Nahela M, kojeg je ubio policajac. Od utorka, nakon što se ubistvo dogodilo u pariskom predgrađu Nanterre u mnogim francuskim gradovima nastao je haos, prenosi BBC.

Ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin je u pohvalio organe za provođenje zakona za njihovu "odlučnu akciju" koja je dovela do "mirnije noći".

Oko 45.000 policajaca raspoređeno je širom zemlje u subotu.

Ministarstvo je saopštilo da je do 3:30 bilo 486 uhapšenih.

Više od 1.300 uhapšeno je u petak navečer, a više od 900 u četvrtak.

Zvaničnici se nadaju da je možda došlo do prekretnice - da izgrednici gube energiju zahvaljujući sigurnosnim mjerama i masovnoj nepopularnosti njihovih progona.

Nahelova dženaza klanjana je u subotu u džamiji u Nanterreu.

Prijatelji porodice rekli su medijima da se drže podalje. Sva snimanja, čak i telefonima, bila su zabranjena.

Nahel je upucan nakon što je odbio da stane radi provjere saobraćaja, a preminuo je kada su hitne službe izašle na lice mjesta. Na videosnimku, objavljenom na internetu nekoliko sati nakon Nahelove smrti, vide se dva policajca koji pokušavaju da zaustave vozilo, a jedan je uperio oružje u vozača.

Policajac koji je ispalio smrtonosni hitac izvinio se porodici. Njegov advokat je rekao da je shrvan.

Nahelova smrt je ponovo pokrenula debatu o stanju francuske policije, uključujući kontroverzni zakon o vatrenom oružju iz 2017. koji dozvoljava policajcima da pucaju kada vozač ignoriše naredbu da stane.

U širem smislu, to je dovelo do pitanja rasizma u policiji. Ured UN-a za ljudska prava rekao je da su nemiri prilika za Francusku "da se pozabavi dubokim pitanjima rasizma u provođenju zakona".

Predsjednik Emmanuel Macron osudio je nasilje u petak "s najvećom odlučnošću" i rekao da je Nahelova smrt korištena da se opravdaju akti nasilja, nazivajući to "neprihvatljivom eksploatacijom adolescentove smrti".