Uz veliku pompu i pažnju medija Tariq Ramadan se 15. maja vratio u svoju rodnu Švicarsku. U pratnji advokata došao je do suda u Ženevi, kako bi odgovorio na ozbiljne optužbe koje je protiv njega iznijela švicarska tužiteljica, sada poznata kao “Brigitte”. U svojim ranim šezdesetima, slavni ženevski islamolog, čiji je pad krajem 2017. bio vrtoglav i odveo ga ravno u istražni zatvor Fresnes na 10 dugih mjeseci, pojavio se na dva dana pred sudom kako bi se branio od optužbi za “silovanje” i “seksualnu prisilu”.

U ovoj gadnoj aferi, tužiteljica Brigitte, preobraćenica na islam, optužila ga je ju je u noći 28. oktobra 2008. odvukao u hotelsku sobu u Ženevi gdje je bila seksualno zlostavljana.

Kao i mnogi drugi, upoznala je harizmatičnog teologa koji je tada bio na vrhuncu slave, tokom davanja autograma na kraju konferencije u septembru 2008. Među njima se razvila sve intimnija razmjena pisama, osobito na društvenim mrežama. U noći događaja, upoznala je Tariqa Ramadana. Sa svoje strane, ovaj je priznao da ju je upoznao no opovrgnuo je njezinu priču o večeri koju su proveli zajedno. Protiv nje je podnio i prijavu zbog "klevetničke optužbe".

Poznati komičar Dieudonné pojavio se u sudnici u utorak, 16. svibnja, kao gostujuća zvijezda ovog visokoprofilnog suđenja, svjedočeći o karakteru ženevskog islamologa, izjavivši: “Ne zamišljam Tariqa Ramadana sposobnog izvršiti djela onih koji su optuženi. Vjerujem u nevinost Tariqa Ramadana."

Nije jasno hoće li podrška Dieudonné ili supruge Tariqa Ramadana, koja je došla svjedočiti na sudu u korist svog supruga, uspjeti uvjeriti švicarski pravosudni sistem. Tužiteljstvo je za islamologa zatražilo kaznu od tri godine zatvora (uključujući 18 mjeseci uslovno), a presuda će biti izrečena 24. maja.

Ramadan je rođen u Ženevi 26. augusta 1962. godine u porodici egipatskih muslimana. Njegov otac bio je istaknuti lik u Muslimanskom bratstvu i prognan je iz Egipta u Švicarsku. Ramadan je jedan od najvećih živućih filozofa a doktorirao je na arapskim i islamskim studijima na Univerzitetu u Ženevi.