Slobodan Milošević, čovjek koji je pokrenuo sve ratove na Balkanu današnji je dan 2000. godine protiv svoje volje predao je vlast izbornom pobjedniku Vojislavu Koštunici, nakon više od 20 godina suverene vladavine Srbijom.

Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, ali je odbio priznati rezultate izbora zbog čega su izbile demonstracije. 

Demonstranti su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspješno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima. U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

Prvog aprila naredne godine Miloševića su nove vlasti uhapsile zbog korupcije, a u julu naredne godine izručen je Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Suđenje Miloševiću za zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu počelo je u februaru 2002. godine, a četiri godine kasnije „balkanski kasapin“ pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji.