Društvo | 31.07.2023.

Kako se branilo Sarajevo

U Sarajevu obilježena godišnjica Bitke za Poljine

Načelnik Vogošće Migdad Hasanović je govorio o potrebi da se očuva sjećanje na one koju su dali ono najvrednije, svoje živote. Naglasio je da, ako odustanemo od projekata kulture sjećanja odustajemo i od naših šehida. Takođe se prisjetio vlastitog djetinjstva koje se odvijalo u neposrednoj blizini spomen-obilježja i pomiješanih osjećaja tih dana. Osjećaja u kojima se miješala tuga sa ponosom.

R. I.

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća na Sjeničkoj kosi danas je obilježena 31. godišnjica Bitke za Poljine.

Načelnik Vogošće Migdad Hasanović je govorio o potrebi da se očuva sjećanje na one koju su dali ono najvrednije, svoje živote. Naglasio je da, ako odustanemo od projekata kulture sjećanja odustajemo i od naših šehida. Takođe se prisjetio vlastitog djetinjstva koje se odvijalo u neposrednoj blizini spomen-obilježja i pomiješanih osjećaja tih dana. Osjećaja u kojima se miješala tuga sa ponosom.

Za podršku projektima kulture sjećanja Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća dodijelila je zahvalnice Općini Vogošća, Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo i efendiji Vehbiji Makiću.

Tokom ove bitke poginuo je značajan broj boraca Armije RBiH. Tada su svoje živote u borbi za Bosnu i Hercegovinu položili Šošić Teufik, Čavčić Hakija, Etemović Semedin, Omerović Mirsad, Plakalo Mersal, Bešlija Rašid i Brkanić Ibrahim. Svega deset dana ranije 20. jula u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Trnka Ilijas, Rokša Senad i Jamaković Muhamed. Oni su, nešto kasnije, na zvjerski način ubijeni od agresorske ruke, saopćila je Općina Vogošća.

U okviru obilježavanja godišnjice ove bitke, Vehbija efendija Makić proučio je Jasin, a Amila Grbo je interpretirala prigodnu ilahiju.

Predstavnici Kantona Sarajevo i općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, saborci te pripadnici boračkih udruženja sa područja ovih općina polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, te minutom šutnje odali su danas počast poginulim pripadnicima Prve podrinjske brigade koji su na današnji dan 1992. godine zajedno sa lokalnim jedinicama iz općina Centar, Vogošća, Novi Grad i jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova u borbama na Poljinama položili svoje živote za odbranu naše države.

U ime Općine Centar cvijeće je položio Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

“Prisjećajući se onih prvih ratnih dešavanja mogu samo reći da je među nama borcima vladala jedna neviđena sloga i entuzijazam, te srčanost kojima smo nadoknađivali nedostatak materijalno-tehničkih sredstava i ratnog iskustva. Naša brigada je dobila zadatak da idemo u deblokadu Sarajeva kako bi se preko Vogošće i Romanije pridružili jedinicama koje su branile Goražde od agresora na našu državu. Nakon što smo se uspjeli probiti kroz prve neprijateljske linije, njihova artiljerija je žestoko bombardovala naše položaje i tada smo shvatili da su nas očekivali. Kakvo je neprijateljsko granatiranje bilo, samo nas je dragi Bog spasio da nismo imali veće gubitke”, objasnio je Osman Đozo, zamjenik komandanta Trećeg bataljona Prve podrinjske brigade.

Tokom pomenute akcije poginulo je 11 pripadnika Prve podrinjske brigade dok je još jedan borac od posljedica ranjavanja preminuo 1993. godine. U bici na Poljinama poginuli su: Enver Ademi, Senad Bajrić, Kemal Čolak, Mehmed Hadrović, Vahid Kahriman, Muris Komarica, Asim Prazina (komandant bataljona), Enver Šukalo, Zajko Šalaka, Izet Sipović, Edhem Zametica i Husein Fejzić, saopćila je Općina Centar.

Delegacije su položile cvijeće i ispred spomen-obilježja na Šipu u Ulici Dejzina Bikića gdje su postavljene table sa imenima 57 poginulih pripadnika Armije RBiH, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Šta je Izrael dobio nakon 200 dana agresije na Gazu?

Dan kad je rođeno “Čudovište” iz Loch Nessa

Diverzijom u Glavnoj pošti Sarajevo i BiH bili su odsječeni od svijeta

Drugi maj 1992. godine, bitka svih bitaka