Najmanje 12 Palestinaca je ubijeno, a više je ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima i granatiranju koji su u petak ciljali minibus, vozilo, kuću, motocikl i grupu civila u različitim dijelovima Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

“Izraelski avioni gađali su dom porodice Dhuhair u oblasti Al Musbah sjeverno od Rafaha u južnom Pojasu Gaze, što je rezultiralo smrću šest Palestinaca“, navodi se u saopštenju Civilne zaštite Gaze.

U odvojenom incidentu u istoj oblasti medicinski izvor iz bolnice Nasser na zapadu Khan Younisa potvrdio je da je jedna osoba ubijena u napadu na motocikl.

Drugi medicinski izvor potvrdio je za Anadolu da su tri Palestinca, uključujući dvoje djece, ubijena, a devet drugih povrijeđeno u izraelskom napadu na minibus u blizini raskrsnice Abbas zapadno od grada Gaze.

Portparol Civilne zaštite Mahmoud Basal rekao je da je jedna osoba ubijena u izraelskom napadu na grupu civila u ulici Al-Sha'af u istočnoj Gazi.

Basal je dodao da je još jedan Palestinac ubijen, a nekoliko drugih povrijeđeno kada su izraelske snage napale civilno vozilo u ulici Al-Banat u Beit Hanounu u sjevernom Pojasu Gaze.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

U izraelskim napadima na Gazu od tada je ubijeno više od 41.200 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde.