Na današnji dan 2003. godine, tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton zvanično je otvorio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida koji je, 11. jula 1995. godine, počinila Vojska RS, predvođena ratnim zločincem Ratkom Mladićem, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu robiju.

Iste godine, u martu, izvršen je ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida. Sukcesivnim ukopima nekoliko stotina žrtava svake godine, ovo mezarje je uspostavljeno kao mjesto očuvanja sjećanja na masakr u Srebrenici.

Odlukom visokog predstavnika Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima za mezarje i spomen-obilježje onima koji su stradali u julu 1995. godine u genocidu.

Prema ovoj odluci, visoki predstavnik, u skladu s važećim domaćim zakonodavstvom, namjeravao je osnovati fondaciju ili udruženje s ciljem trajnog upravljanja mezarjem i spomen-obilježjem te osiguravanja njihovog prvobitnog finansiranja.

Također, Petričevom odlukom od 10. maja 2001. osniva se Fondacija Srebrenica-Potočari, Spomen-obilježje i mezarje, ustanovljena kao neprofitna organizacija koja ima cilj da izgradi i održava kompleks u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

Ovom odlukom definirana je uloga Izvršnog odbora i Savjetodavne radne grupe Fondacije. Ured visokog predstavnika koordinirao je rad Izvršnog odbora i Savjetodavne radne grupe.

Prekoputa mezarja nalazi se Fabrika akumulatora – zgrada iz predratnog doba koju je koristio holandski bataljon kao svoje sjedište 1994-1995. godine.

Uredbom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna od 25. marta 2003. godine utvrđeno je da ova lokacija treba pripasti “Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje”.

Odluku čiji sastavni dio je bio i Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine donio je 25. juna 2007. godine visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, kratko prije isteka njegovog mandata.

Ovim zakonom ustanovljen je Memorijalni centar, kao pravni nasljednik ranije formirane Fondacije, sa sjedištem u Potočarima, Općina Srebrenica.

Memorijalni centar radi svakim radnim danom od 8 do 16 sati, a posjetiocima su na raspolaganju dva kustosa i prevodilac.

Sadržaji koji se nude najavljenim grupama uključuje posjetu mezarju, historijski čas (o dešavanjima iz jula ’95), posjetu Spomen-sobi i projekciju dokumentarnog filma.