Žene u Gazi snose najveći teret izraelskog rata protiv Gaze, otkriva novi izvještaj UN-a objavljen ove sedmice. Izvještaj organizacije UN Women navodi da najmanje 557.000 žena u Gazi trenutno nema osiguranu ishranu.

Prema izvještaju, mnoge žene, posebno majke, često daju prednost hranjenju drugih, same ostajući bez hrane.

U izvještaju je utvrđeno da su žene na devastiranoj teritoriji redovno prisiljene da preskaču obroke ili smanje unos hrane, birajući umjesto toga da svoju porciju hrane dadnu svojoj djeci.

To je dodatno ugrozilo njihovo zdravlje, uzrokovalo pothranjenost i povećalo njihovu ranjivost.

Otprilike sedam od 10 žena u Pojasu prijavilo je gubitak težine u posljednjih 30 dana, a većina njih ima česte vrtoglavice.

Više od 80 posto ispitanica koje su razgovarale sa UN Women reklo je da se oslanjaju na pomoć u hrani kao primarni izvor ishrane, ali je napomenulo da raspoloživa pomoć ne uzima u obzir veličinu porodica.

Izraelska opsada i bombardiranje enklave dodatno su doveli žene u opasnost, pri čemu trudnice i dojilje nemaju pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti i ishrani.

UN su otkrile da 76 posto trudnica pati od anemije, a 99 posto se bori s pristupom dodacima ishrani.

Integrirana klasifikacija faza sigurnosti hrane navodi da se 495.000 ljudi u Gazi trenutno suočava sa katastrofalnom akutnom nestašicom hrane.

Izvještaj UN Women poziva na humanitarni pristup, usluge prevencije pothranjenosti i liječenje i na obnovu proizvodnje i tržišta.

Izraelska je vojska u ratu protiv Gaze od oktobra ubila najmanje 37.765 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i ranila najmanje još 86.429 drugih.