U jednoj od najmnogoljudnijih i najznačajnijih muslimanskih država u svijetu – Egiptu građani će u naredna tri dana glasati za budućeg predsjednika, a mogu birati između aktuelnog predsjednika Abdel Fataha el-Sisija, i njegovih protukandidata, lidera tri najveće opozicione partije.

Sisi je prilikom same kandidature osigurao daleko najveću podršku zastupnika u parlamentu i očekuje se da će osvojiti treći predsjednički mandat, iako stvari u ovoj velikoj arapskoj zemlji nisu dobre. Egipat od 2022. godine prolazi kroz veliku ekonomsku krizu, uključujući rekordno visoku inflaciju zbog koje je egipatska funta izgubila skoro polovinu svoje vrijednosti od marta 2022. do januara 2023. godine. 

Prije krize, otprilike 30% stanovništva već je živjelo ispod granice siromaštva, a danas je ta slika značajno lošija. Posebno je stanje među narodom teško i napeto zbog rata u Gazi, koja se nalazi uz samu granicu s Egiptom.

Abdel Fattah el Sisi došao je na vlast 2014. godine, nakon vojnog prevrata kojim je svrgnut prvi demokratskim putem izabrani egipatski predsjednik Muhamed Mursi. 

Muhamed Mursi, vođa Muslimanskog bratstva, pobijedio je na izborima koji su se održali 2012. godine, a nakon revolucije 2011. godine koja je natjerala vojsku da smijeni tridesetogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Kao i većina drugih arapskih država koje su doživjele proteste 2011. godine, Egipat je od tada prošao kroz represivnu kontrarevoluciju. U julu 2013. vojska je smijenila Mursija s dužnosti i zabranila Partiju slobode i pravde Muslimanskog bratstva. Vojska je također ubila više od 800 demonstranata na trgu Rabi'a al-Adawiya u Kairu u augustu 2013. i zatvorila hiljade aktivista različitih ideoloških pozadina.

Legalno izabrani predsjednik Mursi je uhapšen. Preminuo je od srčanog udara 17. juna 2019. tokom suđenja u Kairu.

Uspjeh kontrarevolucije i uspon Abdel Fattah al-Sisija na mjesto predsjednika obično se shvata kao pobjeda egipatske “duboke države” jer su lideri egipatske vojske, nacionalne policije, pravosuđa i drugih državnih službi na sve načine pokušavali ukloniti Bratstvo s pozicija odlučivanja i u tome uspjeli.