Džinovska žaba krastača nazvana "Toadzilla" otkrivena je u Australiji.

Vodozemac težak 2,7 kilograma šokirao je rendžere koji su naišli na njega u Nacionalnom parku Conway u Sjevernom Queenslandu. Odjel za okoliš i nauku države Queenslanda saopćio je da su rendžeri čistili teren kada su uočili žabu.

Rendžerka Kylee Grey rekla je da je njen tim šokirao prizor "čudovišne" žaba krastače, za koju vjeruju da je ženka.

Ona je za Australian Broadcasting Corp rekla da je to daleko najveća žaba koju je srela i dodala je da ona izgledom podsjeća "skoro na fudbalsku loptu, samo s nogama".

"Izvagali smo je kada smo se vratili u bazu kasno tog popodneva i dobili smo na vagi brojku od 2,7 kilograma, što nas je šokiralo, potpuno oduševilo", rekla je.

"Također, i izmjerili smo je, mislim da smo dobili 255 milimetara, ali vjerujem da će veterinaske ekipe obaviti dodatna mjerenja kada je prime."

Guinessov svjetski rekord za najveću žabu krastaču držao je vodozemac težak 2,65 kilograma, i to žaba krastača koja je držana kao kućni ljubimac u Švedskoj još 1991. godine.

Kylee Grey je rekla da su rendžeri žabu nazvali "Toadzilla", dodajući da će veterinari provjeriti da li je upravo ona najveća pronađena krastača u historiju.

Džinovske žabe poput ove su porijeklom iz Južne i Centralne Amerike, a u Australiju su dospjele 1935. godine.

Krastače uglavnom jedu žive insekte, ali će konzumirati sve do čeg se domognu, uključujući hranu za kućne ljubimce i kućne ostatke.

Krastače su jedna od najopasnijih grupa štetočina u Australiji i sada se procjenjuje da ih ima preko dvije milijarde.