Krajem godine, turski proizvođač električnih vozila (EV) Togg će započeti prednarudžbe za Evropu svog potpuno električnog SUV-a T10X segmenta C.

Togg je u utorak proslavio svoju šestu godišnjicu kompanije koja je osnovana 25. juna 2018. godine pod vodstvom predsjednika Erdogana.

Turski proizvođač automobila postao je vodeći brend električnih vozila u Turskoj sa modelom T10X, koji je predstavljen 2019. godine, a sada planira da se širi u Evropu, nakon što je 2021. osnovao Togg Europe GmbH u Njemačkoj.

Osim SUV-a u segmentu C, Togg nastavlja da razvija nove linije električnih vozila. Kompanija je predstavila ažuriranu verziju svog drugog modela, T10F, na CES 2024 u Las Vegasu, najvećem svjetskom sajmu tehnologije.

Pored toga, trenutno je u toku rad na SUV-u iz B segmenta, jer se očekuje da će model T8X biti predstavljen naredne godine.

Štaviše, procjenjuje se da će Toggova potpuno električna fastback limuzina, T10F, koja ispunjava trenutnu dinamiku dizajna i očekivanja, biti dostupna za narudžbu u Turskoj krajem 2024. godine.

Proizvođač automobila je zadržao svoje tržišno vodstvo u maju u Turskoj, prodavši preko 4.000 jedinica prošlog mjeseca, preko 3.500 jedinica ispred svog najbližeg konkurenta, prema podacima Turske Udruge distributera automobila (ODMD).

Toggov udio na tržištu električnih vozila u Turskoj iznosio je 56,33 posto u maju, a 40,89 posto između januara i maja, sa više od 11.200 prodanih jedinica. Firma ima za cilj da proizvede milion jedinica sa pet različitih modela do 2032. godine.

Turskoj je u prvih pet mjeseci ove godine prodano više od 27.600 potpuno električnih automobila, što predstavlja rast od nevjerovatnih 257,3 % u odnosu na isti period 2023. godine.
Tržišni udio električnih automobila također je porastao u istom periodu na preko 7 % dok je prodaja hibrida nastavila rasti, pokazuju podaci koje je prikupila Anadolu Agency (AA) od Udruženja distributera automobila i mobilnosti (ODMD).

Ukupna prodaja automobila i lakih komercijalnih vozila u zemlji zabilježila je porast od 6 % tokom prvih pet mjeseci ove godine. To je rezultiralo sa ukupno 471.743 prodaja novih vozila do kraja maja, prema ODMD-u.

Prodaja automobila u ovom periodu iznosila je 375.097, što je povećanje od 10,25 %, dok je prodaja lakih komercijalnih vozila pala za 7,9 % na 96.646 jedinica.

U segmentu automobila prednjače automobili na benzin sa 247.828 prodanih jedinica, a slijede ih hibridni automobili sa 54.065 jedinica. Prodaja dizelskih automobila iznosila je 39.351 prodaju, a onih na TNG 2.783. Istovremeno, prodaja potpuno električnih automobila iznosila je 27.604.

Kada se uključe vozila s proširenim dometom (E-REV), zapravo potpuno električno vozilo, sa svom pogonskom snagom koju osigurava električni motor, ali s malim ICE-om za proizvodnju dodatne električne energije, prodaja električnih automobila iznosila je 31.070 jedinica u prvih pet mjeseci.

Do kraja maja, u odnosu na isti period prošle godine, prodaja automobila na dizel pala je za 33,1 odsto, a vozila na TNG za 37 odsto, pokazuju podaci.

Prodaja automobila na benzin je porasla za 7,4 %, dok je prodaja hibridnih automobila porasla za 50,3 %, a prodaja potpuno električnih automobila naglo je porasla za 257,3 % u odnosu na prethodnu godinu.

Glavni razlog za pad prodaje dizel automobila pripisuje se tome što su globalni proizvođači postepeno ukidali proizvodnju dizel automobila, što je rezultiralo manjim brojem novih modela dizel automobila koji su predstavljeni na tržištu.

Tržišni udio automobila na benzin smanjen je na 66,1 % sa 67,8 % u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, pokazuju podaci. Udio automobila na dizel je smanjen sa 17,3 % na 10,5 %, a LPG automobila sa 1,3 % na 0,7 %.

U međuvremenu, od januara do maja, udio potpuno električnih automobila u ukupnoj prodaji porastao je sa 2,3 % na 7,4 %, a kod hibrida sa 10,6 % na 14,4 %.

Kada se uzmu u obzir sve kategorije (potpuno električni, električni sa proširenim dometom i hibrid), vozila sa elektromotorima su činila 22,7 % ukupnog tržišta. Samo u maju prodato je oko 7.349 potpuno električnih automobila, što predstavlja 9,2 % ukupne prodaje za taj mjesec.

Prodaja električnih automobila u Turskoj premašila je brojku od 65.000 2023. godine, ostavljajući iza sebe mnoge zemlje EU i osiguravajući šesto mjesto na evropskoj ljestvici prodaje.

Podstaknuto prodajom prvog domaćeg električnog vozila Togg, koje je prošle godine prodato u skoro 20.000 jedinica, tursko tržište električnih vozila ostalo je živahno u prvim mjesecima godine uprkos višim troškovima zaduživanja.

Električna vozila su stekla popularnost zbog ciljeva vezanih za klimu, iako zabrinutost u vezi sa dostupnošću litijuma – ključnog metala koji se koristi za proizvodnju EV baterija – pristupačnost i brzina izgradnje infrastrukture za punjenje na globalnom nivou ostaju glavni fokus sektora.