Ministar policije Srbije, Ivica Dačić, i ambasador Izraela Yahel Vilan posjetili su policajca ranjenog u jučerašnjem terorističkom napadu Miloša Žujovića ispred izraelske ambasade u Beogradu, piše N1.rs.

Doc. dr. Dušan Micić je saopćio da je ranjeni policajac stabilno i na kontinuiranom praćenju u jedinici intenzivne njege, te da ga očekuje oporavak od operacije koju je imao.

Dačić je nakon posjete obavijestio javnost da je supruga napadača Žujovića napustila zemlju 27. juna i otišla u Crnu Goru.

- Pronašli smo prilikom pretresa njegove kuće u Mladenovcu račun, samostrel je kupio dan prije ovog terorističkog akta, 28. juna, u radnji u Zemunu. Rekao sam ljudima iz PU u Beogradu da idu u radnju i sprovedu mjere protiv toga što su prodali, ali sam dobio odgovor da to oružje spada u takozvanu D kategoriju oružja za koje nije potrebna dozvola nadležnih organa da se kupi. Za 6.900 dinara (blizu 115 KM) je kupio taj samostrel kojim je mogao da ubije policajca. Zato takve gluposti koje u zakonima pišu, to pod hitno mora da se mijenja, da se uskladu sa realnim životom. Kako samostrel nije opasan kad je policajac zamalo izgubio život - poručio je Dačić.

Prema njegovim riječima, treba odvojiti dvije stvari.

- Jedna je sam akt, sama istraga, da li je bio sam ili je imao pomagače, a drugo je pitanje raznih ovih ekstremista za koje može da se kaže da postoje osnovane sumnje da je riječ o terorističkom udruživanju - kaže Dačić.
 
Dodao je da su uhapsili i priveli nekoliko osoba.

- Kao što ste jučer mogli da vidite, riječ je o jednoj osobi koja je uhapšena, Igor Despotović, on je također konvertit u islam. Prilikom pretresa određeno je zadržavanje za Kemala Begovića iz Novog Pazara, u njegovom stanu je pronađen prsluk sa zastavom ISIS-a. Treće lice je Haris Šundo, državljanin BiH, nema odobren boravak u Srbiji, bit će mu izrečena mjera udaljenja iz Srbije. Kod jedne osobe je pronađen video zapis gdje se sa nožem u ruci zaklinje na vjernost ISIS-u, ali tužilaštvo je ocijenilo da tu nema elemenata krivičnog djela, naše mišljenje je da to jeste - kaže Dačić.

Narednih nekoliko dana će, kaže, zadržati crveni nivo opasnosti od terorističkih napada.

- To podrazumijeva i pojačano prisustvo policije na vidljivim mjestima, to je prije svega u interesu građana. Centar vehabizma se nalazi u Austriji za Balkan, na to smo ukazivali milion puta. Tražili smo od kolega iz Crne Gore da obave razgovor sa suprugom, koja je otišla dva dana prije ovog akta, malo je sumnjivo da se to desi baš dva dana pred - kaže Dačić.