Prema istraživanju javnog mnijenja, dvije trećine izraelske javnosti favorizira stav da premijer Benjamin Netanyahu napusti politiku i da se ne kandiduje za novi mandat.

Anketu je u petak proveo izraelski privatni Channel 12, koja je pokazala da 66 posto ispitanika želi da se Netanyahu (74) povuče i da se ne kandiduje za sedmi mandat premijera.

Stav da ostane na vlasti i da se kandiduje za novi mandat podržava 27 posto ispitanika.

Druga anketa lista Maariv pokazala je da je Benny Gantz, koji je na čelu Partije nacionalnog jedinstva, pobijedio bi Netanyahua za mjesto premijera.

S obzirom na Netanyahuovo oklijevanje da održi prijevremene izbore, nema dobre izglede za pobjedu na izborima. On se suočava s međunarodnom osudom usred nastavka brutalnog rata u opkoljenoj Gazi od oktobra.

Netanyahu se suočava sa masovnim protestima u Izraelu prije i nakon 7. oktobra kada je Hamas uhvatio njegov krajnje desničarski režim i obavještajne agencije nespremne i uništio njihovu reputaciju. Demonstranti su ga pritiskali da sklopi sporazum o razmjeni talaca i zarobljenika s palestinskom grupom otpora Hamas i okonča rat u opkoljenoj Gazi.

Ali čak i prije nego što je započeo genocidni rat u Gazi, Netanyahu se suočio sa širokim protestima zbog svojih kontroverznih planova za reformu pravosuđa. Protivnici njegovog plana tvrde da će te promjene poremetiti krhki sistem kontrole i ravnoteže u zemlji i koncentrirati moć u rukama Netanyahua okaljanog korupcijom i njegovih saveznika, što je izazvalo sedmične proteste protiv Netanyahua.

Rat u Gazi je pogoršao stvari po njega, a sada hiljade Izraelaca i mnogi politički protivnici pozivaju na njegovu ostavku.

Izraelski rat u Gazi, koji sada traje 268. dan, ubio je najmanje 37.765 Palestinaca – uglavnom žena i djece – i ranio 86.429, a vjeruje se da je više od 10.000 zatrpano pod ruševinama bombardiranih kuća, a 9.500 ih je oteo Tel Aviv.

Tel Aviv je većinu Gaze pretvorio u ruševine, uzrokujući ogromnu nestašicu osnovnih potrepština poput vode, hrane, struje i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv naloženo da odmah zaustavi svoju vojnu invaziju na južni grad Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.