Turska muslimanska manjina u grčkoj regiji Zapadna Trakija obilježila je 29. januar Dan otpora. Zahtijevaju od grčke vlade da poštuje njihova prava i prizna njihov identitet.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), Ibrahim Šerif, šef Konsultativnog odbora turske manjine Zapadne Trakije (BTTADK) i izabrani muftija Komotini (Gümülcine), ispričao je kako je 29. januara 1988. godine hiljade pripadnika turske manjina se okupila u Komotiniju u znak protesta zbog ugnjetavanja i negiranja njihovog identiteta od strane grčkih državnih vlasti.

Turci su u početku mogli slobodno da koriste svoja manjinska prava koja su proizašla iz brojnih međunarodnih ugovora, uključujući Ugovor iz Lozane iz 1923. godine, ali počevši od 1967. godine, krajnje desničarska vojna hunta koja je preuzela vlast u Grčkoj počela je da preokreće ovu situaciju.

Do 1988. manjina je bila lišena ne samo manjinskih prava već i suštinskih prava na državljanstvo, rekao je Šerif.

U tom kontekstu manjina je izašla na ulice i okupila se za vraćanje njihovih prava, što je događaj koji se sada obilježava kao Dan otpora 29. januara, rekao je on, ističući da je Grčka kao rezultat toga vratila neka prava.

Na primjer, dodao je Šerif, manjina je mogla dobiti vozačke dozvole i kupiti nekretninu nakon 30 godina uskraćivanja ovih prava.

Ali problemi u ovim manjinskim pravima, uključujući nedostatke u obrazovanju, izbor vjerskih poglavara i nepriznavanje turskog porijekla manjine do danas nisu riješeni.

Prava po zakonu uskraćena

Također u razgovoru za AA, Mustafa Trampa, izabrani muftija u Xanthiju (Iskeče), naglasio je da mnogi problemi sa kojima se turska manjina suočava danas imaju korijene u eri hunte 1967-1974.

To uključuje upravljanje imovinom turskih vjerskih fondacija i izbore vjerskih službenika od strane same manjine.

Ističući da grčke državne vlasti imaju za cilj da izbrišu turski jezik manjine i posljedično napadnu vrijednosti i tradiciju manjine, Trampa je rekao: "Za nas je od najveće važnosti da se pobrinemo da mlađe generacije manjine budu podučene o Danu otpora."

Godine 1988. grčko pravosuđe je ugasilo nekoliko udruženja u Zapadnoj Trakiji koja su u svom nazivu imala riječ "turski", apsurdno tvrdeći da "u Grčkoj nema Turaka". Marš 29. januara održan je u znak protesta protiv ove odluke.

Međutim, ovo je bila poslednja kap koja je prelila čašu, jer je turska manjina proživjela godine ugnjetavanja, koje je pooštreno nakon turske mirovne operacije 1974. godine kako bi zaštitila tursko stanovništvo na ostrvu Kipar.

Tih godina su se Turci u Zapadnoj Trakiji suočili sa značajnim poteškoćama u dobijanju vozačkih dozvola i popravci ili gradnji novih kuća, da spomenemo samo dva primjera ugnjetavanja.

Na drugu godišnjicu mitinga 1990. godine, grčki desničari u osvetničkom pohodu napali su više od 500 turskih prodavnica u Komotiniju i Ksantiju i ranili mnoge ljude.

Neki analitičari taj događaj opisuju kao "mini-pogrom".

Danas su udruženja koja u nazivu imaju riječ "turski" i dalje zabranjena u Zapadnoj Trakiji, iako je Evropski sud za ljudska prava presudio protiv Grčke po tom pitanju 2008. godine.

Zapadna Trakija u Grčkoj je dom za oko 150.000 muslimanskih Turaka.