Turska organizacija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) obnovila je više od 80 objekata iz osmanskog doba na Balkanu kao dio napora da očuva zajedničko historijsko i kulturno naslijeđe u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

TIKA pridaje veliku važnost obnovi i restauraciji viševjekovnih džamija, medresa, sahat-kula, javnih kupatila i mostova koje su Osmanlije gradili na Balkanu.

Radeći sa 11 koordinacionih kancelarija na Balkanu, TIKA je nastojala da zaštiti naslijeđe Osmanskog carstva građeno od 14. do početka 20. stoljeća.

Povodom Sedmice koja je u Turkiye posvećena džamijama i vjerskom osoblju, novinar AA je prikupio podatke prema kojima je TIKA do sada završila restauraciju i renoviranje 40 džamija na Balkanu.

- Albanija -

Ethem-begova džamija, jedna od osam velikih džamija iz osmanskog doba u Tirani, u potpunosti je obnovljena 2021. godine nakon napora TIKA-e koji su trajali oko četiri godine.

Riječ je o džamiji s početka 19. vijeka, a ponovo je otvorena u glavnom gradu Albanije u januaru 2022. godine uz prisustvovo i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Prošle godine je također u Tirani završena restauracija džamije Berat Bekarlar. Objekat je uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Pored restauratorskih radova, TIKA je renovirala još sedam džamija, uključujući džamiju Preske tvrđave.

- Bosna i Hercegovina -

Ferhadija džamija je jedan od najznačajnijih historijskih i kulturnih spomenika osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini i obnovljena je 2016. godine nakon što je u potpunosti uništena tokom agresije na BiH.

Careva džamija, poznata kao najstarija džamija u Sarajevu, obnovljena je 2015. godine i otvorena na svečanosti na kojoj je prisustvovao i turski predsjednik Erdogan.

Još šest džamija u Bosni i Hercegovini, uključujući i maglajsku ljepoticu Kuršumliju, također je obnovila TIKA.

- Crna Gora -

Nakon brojnih renoviranja od izgradnje 1620. godine, Šemsi-pašina džamija u sandžačkom kraju Crne Gore je 2015. godine u potpunosti obnovljena od strane TIKA-e.

Nizam džamiju, koju je sagradio sultan Mehmet II na osmanskom mezarju u Tuzima u blizini glavnog grada Podgorice, TIKA je također obnovila 2015. godine. Riječ je o objektu koji je uništen tokom Drugog svjetskog rata.

- Kosovo -

Obnova Sinan-pašine džamije, glavne otomanske znamenitosti u kosovskom Prizrenu, počela je 2007. godine, a završena je 2011. godine.

TIKA je 2010. godine završila restauraciju i Fatihove džamije, cijenjenog primjera klasične osmanske arhitekture i islamskog umjetničkog djela. Sagradio ju je sultan Mehmet II 1460-1461. godine.

TIKA je izvršila i restauraciju još četiri džamije na Kosovu.

- Sjeverna Makedonija -

Sultan-Muratovu džamiju, najveću u glavnom gradu Sjeverne Makedonije Skoplju, sagradio je osmanski sultan Murat II 1436-37. godine. Nakon opsežne trogodišnje restauracije i uređenja od TIKA-e, ponovo je otvorena 2020. godine.

TIKA je takođe završila radove na renoviranju i uređenju Ishak-begove džamije, izgrađene 1438. godine u Bitolju. Zauzima važno mjesto u historiji Sjeverne Makedonije i ponovo je otvorena 2020.

TIKA nastavlja saradnju sa vladama zemalja na očuvanju ostataka osmanskog naslijeđa na Balkanu, prenoseći ih budućim generacijama.