Bayraktar TB3 borbeni dron trebao bi uskoro započeti svoja testiranja s TCG Anadolu, izjavio je jučer tehnički direktor kompanije Baykar, ocjenjujući nedavne događaje vezane za kompaniju i nadolazeći Teknofest.

Novo tursko borbeno bespilotno letjelice (UCAV) Bajraktar TB3, prilagođeno za prvi nosač aviona u zemlji, očekuje se da će uskoro započeti svoja testiranja s nosača, izjavio je jučer Selçuk Bayraktar, predsjednik Upravnog odbora i tehnički direktor Baykara.

Govoreći za Anadolu agenciju (AA) u centralnoj provinciji Aksaray tokom "Raketskog takmičenja" Teknofesta 2024, koje organizuje Roketsan, Bayraktar se osvrnuo na organizaciju takmičenja pod okriljem Teknofesta, rekavši da će se ona ove godine održati u 11 različitih provincija. Također je podsjetio da će se ovogodišnji glavni Teknofest događaj održati u južnoj provinciji Adana od 2. do 6. oktobra, pozivajući sve zainteresirane da prisustvuju najvećem tehnološkom i avijacijskom događaju u zemlji.

Bayraktar, koji je izjavio da turski odbrambeni proizvodi privlače pažnju, dalje je rekao: „Naš rad na Bajraktaru TB3 je trenutno u toku. Započeli smo proizvodnju prvog turskog borbenog bespilotnog aviona Bajraktar Kızılelma, a naš rad na ubrzanju faze proizvodnje se nastavlja.“

„Prototip verzija Bayraktara TB3 se priprema za svoj prvi let. Nadamo se da će Bayraktar TB3 uskoro započeti svoja testiranja na TCG Anadolu,“ dodao je.

TCG Anadolu je prvi turski višenamjenski desantni brod klase LHD, koji je ušao u upotrebu prošle godine. Bayraktar je ranije nagovijestio da će najnoviji dron vjerovatno poletjeti s TCG Anadolu tokom 2024. godine.

Ranije ove godine, Bayraktar TB3 je završio svoj prvi ski-jump test s platforme na kopnu, a nedavno, prije samo nekoliko dana, kompanija je podijelila video koji prikazuje završetak šestog takvog testa.


Bayraktar TB3 borbeni dron polijeće s rampom zakrivljenom prema gore tokom testa, Edirne, sjeverozapadna Turska, 1. juni 2024.

TB3, poznat po svojim sklopivim krilima, svoj prvi let imao je krajem oktobra prošle godine, u sklopu obilježavanja 100. godišnjice osnivanja Republike Turkiye.

Baykar je najveći turski izvoznik u odbrambenoj industriji, čineći gotovo trećinu rekordne prodaje ovog sektora u iznosu od 5,5 milijardi dolara prošle godine.