Zločin Vojske Republike Srpske, poznat kao “Masakr na Obali” počinjen je na današnji dan prije trideset godina, 14. decembra 1993. godine u 14 sati. Tada je granatom ispaljenom s Vraca, na raskršće ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana, ispred Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić”, ubijeno osam i ranjeno deset građana Sarajeva. Među ubijenima bilo je i dvoje djece.

U neposrednoj blizini mjesta masakra, nekoliko dana ranije počinjen još jedan zločin, poznat kao “Masakr na Drveniji”, kada je ubijeno sedam a ranjeno četvero osoba.

“Masakr na Obali” bio je jedan u nizu zločina koje je počinila Vojska Republike Srpske tokom Opsade Sarajeva, kao dio “kampanje teroriziranja građana”.

U “Masakru na Obali” ubijeni su Vildana Avdić (1975), Dina Čomor (1969), Rusmir Čopelj (1967), Azra Hanić (1946), Lejla Jahić (1977), Razija Jahić (1942), Amir Krivić (1965) i Dino Šipilović (1971).

Istom granatom ranjeni su Rešad Borišić, Elmedina Grapovica, Sadik Hadžić, Irfan Hatić, Sabahudin Hreljić, Tomo Novaković, Vildana Oprašić, Aida Pita, Nusret Sarač i Hamdija Šahović.

Kao i prethodnih godina, i danas će delegacija Kantona Sarajevo ovim povodom položiti cvijeće i odati počast ubijenim Sarajlijama.