Toni Kroos je održao obećanje. Uvijek je govorio da će se povući iz fudbala dok je još na vrhunskom nivou, i tako će i biti. Njemački veznjak Real Madrida objavio je danas u svom podcastu da mu je ovo posljednja sezona aktivnog fudbala. On će sa Realom igrati finale Lige šampiona 1. juna u Londonu protiv Dortmunda, na ljeto će ponovo braniti boje svoju države u Euru i tu će se završiti njegov put na nogometnim terenima. Sa 34 godine i nakon jedne od najboljih sezona u karijeri.

“Razmišljao sam mnogo mjeseci šta da radim, a istina je da postoje prednosti i mane, kao i uvijek, ali sam uvjeren da je to ono što želim. To je prava odluka za mene”, rekao je u svom govoru na španskom jeziku koji je trajao nešto više od četiri minuta.

Argument za oproštaj svjetskog prvaka 2014. i osvajača pet Liga prvaka pratio je nit onoga što je izlagao cijele sezone. Tražio je oproštaj što je više moguće. “Oduvijek sam to želio, ako za nekoliko godina budete pričali o Toniju Kroosu, sjetite se kakav sam bio. Uvijek sam to govorio: kada odem iz Madrida, napustiću fudbal. Ljudi kažu da mogu još nekoliko godina da igram i možda je to tako, ali ne želim da dođem do tačke da misle zašto sam još uvijek tu, da nemam nivo ili da sam na klupi, ne uživam u tome... Ne želim da stignem do te tačke. Zato želim da završim u najboljem trenutku. A najbolje vrijeme je sada”, objasnio je Nijemac, koji se prisjetio da je njegova ideja uvijek bila da se penzioniše u Madridu i da sada želi više vremena da posveti porodici. „Mogao bi da uradiš mnogo više, ali razumijem te“, rekao mu je saigrač Vinicius Junior.

Idejni vođa svog tima u baratanju loptom, Nijemac se sada također pridružuje maloj listi igrača koji odlučuju da odstupe u trenutku kada su najbolji u karijeri. Kada mnoge njegove kolege forsiraju produžetak ugovora za produžetkom, on sve napušta kada je najviše hvaljen. Ili upravo zbog toga.

To je zbogom igrača rođenog i odgajanog u strogom domu u nekadašnjoj komunističkoj oblasti (Greifswald), gdje je cijelo svoje djetinjstvo i mladost posvetio lopti. Uvijek zajedno sa bratom Feliksom (također igrač, sa manje uspjeha) i ocem Rolandom, koji je bio trener u dvostrukoj ulozi koja je obilježila odnos između njih dvojice, fudbal je bio gotovo jedina stvar u njegovom životu, ponekad čak i iznad pohađanja nastave. Bio je daleko od pragmatične i uredne odrasle osobe u koju je kasnije izrastao - "Nijemca", kako ga je prije nekoliko dana definisao Carlo Ancelotti - otkrila je njegova majka Birgit u dokumentarcu „Kroos - porodica i fudbal“ njrgov „divlji i intenzivan“ karakter kao djeteta.

Prošle godine, kada mu je ugovor bio na izmaku, njegov kontinuitet je bio jedna od nepoznanica koje nisu bile riješene do posljednjeg trenutka. Na kraju je obnovljen za još jednu sezonu, ali je njegova poznata namjera da ne produži karijeru previše izazvala sumnju da može biti na vrhuncu. Prije tri mjeseca, tokom pojavljivanja koje je monopolizirala njegova budućnost, već je pustio da se misli kako će se njegova karijera rastegnuti više nego što se u početku mislilo. “Počeo sam kao profesionalac vrlo mlad, sa 17 godina, u Bayernu. Mislio sam da ću izdržati 15 godina i to je to. Ali i dalje me želja i motivacija iznenađuju više nego tijelo”, objasnio je tada, kada je uvjeravao da odluka još nije donesena.

Kroos, svjetski prvak iz 2014., u Madridu je skupio 22 titule (četiri Lige prvaka, četiri španske lige, jedan Kup, pet titula Svjetskih klupskih prvenstava, četiri Superkupa Evrope i četiri Superkupa Španije), u finalu Lige prvaka u Londonu Kroos teži posljednjoj historijskoj misiji: izjednačiti se sa Pacom Gentom sa šest titula evropskog klupskog prvaka (jednu je ostvario sa Bayernom), igračem sa najviše zlatnih medalja. Cilj je to kojem teže i Carvajal, Nacho i Modrić (njihovih svih pet titula su u bijelom dresu). Sa ekipom Minhena je osvojio i tri titule Bundeslige i tri Kupa nakon pozajmice od godinu i po u Leverkuzenu između 2009. i 2010. Tamo je, u sadašnjem domu Xabija Alonsa, kojeg je zamijenio u Madrida, sarađivao sa ključnim trenerom u njegovoj promociji, Juppom Heynckesom, koji mu je ukazao povjerenje, povjerenje koje je Kroos opravdao.

Njegov odlazak razrješava jednu od nedoumica koje Real Madrid imao na kraju ove sezone. Modrić, Nacho i Lucas Vázquez su igrači kojima je također istekao ugovor. Međutim, njegov slučaj je bio najosetljiviji zbog uticaja koji ima na funkcionisanje tima. Nakon što je sezonu započeo na klupi, Nijemac je postao bitniji nego ikad. Otkako je 2014. stigao na Bernabeu iz Bayerna za 25 miliona i debitovao sa samo nekoliko dana treninga u Superkupu Evrope u Cardiffu, bio je konstanta za sve trenere (Ancelotti u obje sezone, Rafa Benitez, Santiago Solari i Zinedine Zidane), ali u nekoliko ovakvih sezona njegov smjer igre je bio tako sjajan. Upotpunjen fizičkom snagom mladih, Kroos je imao koristi od strukture tima koja je umnožila njegove organizacijske sposobnosti i ublažila njegove poteškoće u odbrani. Savršeno odijelo za njega.

Njegov odlazak otvara rupu u Madridu zbog njegove važnosti i zato što, osim minuta koje bi beskonačni Modrić još mogao ponuditi ako obnovi ugovor (na putu je prema 39 godina), u sadašnjem bijelom sastavu nema igrača s tako dokazanom sposobnošću pokretanja ritma Carlettoovog ansambla. “Ako Toni želi da tim igra polako; Idemo polako,” rekao je Casemiro prije nekoliko godina; “I ako želi da idemo brže, mi idemo brže. On odlučuje o svemu.”

Njegovo učešće na Evropskom prvenstvu sa Njemačkom, iz koje je otišao prije tri godine, značiće epilog Tonija Kroosa, igrača koji se nije oprostio. Najavio je da će otići na najvišem mogućem nivou i ispunio je.

Karijera

Bayern - 205 utakmica, 49 asistencija i 24 gola.

Osvojio je Ligu šampiona, Svjetsko klupsko prvenstvo, Superkup Evrope, tri Bundeslige, tri Kupa i dva njemačka Superkupa.

Leverkusen - 13 asistencija i 10 golova.

Real Madrid - 463 utakmice, 98 asistencija i 28 golova. 22 titule, uključujući četiri Lige šampiona i četiri La Lige.

Njemačka - 108 utakmica, 21 asistencija i 17 golova. Osvojio je Svjetsko prvenstvo 2014.

Izvor: El Pais