Srpski vojnici su 11. jula 1995. masakrirali bosanske muslimane, Bošnjake, u Srebrenici, tadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, u kojoj je pogubljeno više od 8.000 ljudi i djece. Svake godine u Dortmundu, u znak sjećanja na ubijene Bošnjake Srebrenice, Udruženje “Amanet”, sa Amirom Aletićem i dr. Edvinom Destanovićem na čelu, organizuje “Tihi marš” i završni miting. Udruženje “Amanet” ovom prilikom poziva građane, kulturne radnike i medije da učestvuju u ovom događaju.

“Početna tačka marša je u ulici Katharinenstraße nasuprot glavne željezničke stanice, a voz mira će krenuti u 14.45 sati. Završni skup će se održati u 16 sati na mjestu stare sinagoge. Kao svjedokinja događaja u Srebrenici, gospođa Mirsada Simchen-Kahrimanović će izvijestiti o svojim iskustvima tokom boravka u logoru Trnopolje. Osim toga, prisutnima će se obratiti bivši hrvatski predsjednik dr. Stipe Mesić i poslanik u Bundestagu Adis Ahmetović. Između ostalih, učešće na ovom skupu najavili su prvi gradonačelnik Thomas Westphal, zatim generalni konzul Bosne i Hercegovine Višnja Lončar i generalni konzul Republike Turske Taylan Ozgur Aydin. Učešće su najavili i predstavnici vjerskih zajednica IGBD Zenahir Mrakovac, evangelist Friedrich Stiller, katolički sveštenik Don Zrinko, dok će dijeca “Bosanske škole” izvesti prigodnu ilahiju”, saopćili su iz Udruženja “Amanet”.

Kako navode iz ovoga udruženja, u ranijim događajima učestvovalo je više hiljada ljudi, nekoliko ministara, državnih sekretara, poslanika u državnom i saveznom parlamentu Njemačke i drugih zvaničnika. Cilj je, kako kažu, usaditi kulturu sjećanja u Njemačkoj i suprotstaviti se nacionalističkim tendencijama.