Vlada Giorgie Meloni zadala je težak udarac talijanskom fudbalu ukidanjem poreznih olakšica za zapošljavanje stranaca. Bila je to vijest koje su se talijanski klubovi uvelike bojali, do te mjere da je izvršni direktor Milana, Giorgia Furlani, upozorila: "Ako prestanu porezne olakšice zajamčene 'Dekretom o rastu', to bi predstavljalo uništenje talijanskog fudbala." Pritisak najvažnijih klubova na Izvršni odbor nije upalio i oni od 1. januara 2024. više neće uživati u prednostima koje su im posljednjih godina omogućavale privlačenje i povećanje broja renomiranih igrača u Serie A.

'Uredba o rastu' uvedena je 2019. godine, poklapajući se s potpisom Cristiana Ronalda za Juventus. Od tada su strani nogometaši imali koristi od poreznog režima koji je njihov porez u javnu blagajnu smanjio za polovicu. Da bi to učinio, bilo je potrebno da njegovo porezno prebivalište nije bilo u Italiji u dvije godine prije nego što ga je zaposlio klub u toj zemlji, te da je boravište zadržano u slijedeće dvije godine. Strani igrač platio je samo porez na osobni dohodak na 50% svoje plaće, što je porezni režim koji je imao značajan utjecaj na talijanski nogomet.

Glavni pokretač tog procesa bio je čelnik Sjeverne lige, populist Matteo Salvini, veliki 'tifoz' Milana, ekipe koja je u januaru najviše pazila na tržište stranih igrača kako bi pojačala svoje redove. Salvini se u Vijeću ministara borio za ukidanje ove porezne olakšice: «Nemoralno je davati popuste stranim nogometašima multimilionerima. Klubovi bi trebali razmišljati o ulaganju u mlade ekipe i mlade talijanske igrače", rekao je Salvini.

Čelnik Lige, koji je već u predizbornoj kampanji za evropske izbore siljedećeg juna, zna da su mnogi Talijani protiv ovih poreznih olakšica za klubove. Naprimjer, Corriere della Sera, prve novine u zemlji, također smatra smanjenje poreza za strane igrače nemoralnim. Ministar sporta, Andrea Abodi, koji se zalaže za proširenje trenutnog poreznog režima za strane sportaše, dao je detaljan izvještaj koji je Serie A poslala Izvršnom odboru, u kojem se navode pogodnosti koje je trenutni nogometni porezni režim do sada pružao.

Dokument je posebno istakao da su, zahvaljujući 'Dekretu o rastu', prošle sezone tri talijanske ekipe stigle do finala evropskih kupova (Inter iz Milana u Ligi prvaka; Roma u Europa ligi i Fiorentina u Ligi konferencija) i da je u sezoni 2023-24 samo 50 stranih fudbalera podložno ovom režimu, u poređenju s ukupno 653 igrača u Serie A. Ukratko, Serie A je istaknula da je porezni režim primijenjen na ograničen način i da će njegov nestanak značiti više od 150 miliona dodatnih poreza za talijanske klubove.

Suočena s Vladinom mjerom, koju "La Gazzetta dello Sport" na svojoj naslovnici istaknuto opisuje kao "šamar fudbalu", Serie A je reagirala "iznenađeno i zabrinuto". Dodaju da će odluka "imati samo rezultat suprotan onome što se traži." Odnosno, "neobnavljanje poreznog režima proizvest će manju konkurentnost ekiša, s posljedičnim smanjenjem prihoda, manje sredstava klubova za njihove mlade momčadi, manje aktivnosti vezanih uz fudbal i manje prihoda za državnu blagajnu".

Liga sumnja da je "prevladala iskrivljena vizija fudbala koja ne uvažava njegovu privrednu, društvenu i kulturnu ulogu". Zato Serie A zaključuje svoje saopćenje izražavajući "nadu da parlament može ispraviti ovu pogrešku koja šteti ne samo talijanskom fudbalu nego i cijelom sportu".