U gradu Prizrenu na jugu Kosova održan je skup u znak sjećanja na šehide turske organizacije Yucel koji su žrtvovali vlastite živote za odbranu nacionalnih i duhovnih vrijednosti prije 76 godina u bivšoj Jugoslaviji, javlja Anadolu.

Skup je održan u saradnji Instituta Yunus Emre (YEE), Ambasade Republike Turkiye u Prištini i Fondacije za ljudska prava i slobode IHH.

Prisutnima su se obratili članovi Upravnog odbora IHH-a Osman Atalay i pisac Eren Atala Eris, autor knjige "Yucelciler - Tajna turska organizacija u Jugoslaviji".

Skupu su prisustvovali kosovski ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka, generalni konzul Turkiye u Prizrenu Celal Dogan i drugi predstavnici turskih institucija i organizacija u zemlji.

Prisutni su imali priliku čuti informacije o organizaciji "Yucel" i njenim članovima koje je tadašnji režim pogubio nakon nepravednih i fiktivnih optužbi.

Turci muslimani u tadašnjoj Makedoniji počeli su se okupljati 1937. godine kako bi zaštitili i sačuvali nacionalne i duhovne vrijednosti, običaje i tradiciju. Organizacija je dobila ime "Yucel" 1945. godine.

U nastojanju da se eliminišu sve nacionalističke organizacije u bivšoj Jugoslaviji, 16 ljudi je uhapšeno i suđeno im je u avgustu 1947. godine.

Sud je 25. januara 1948. osudio četiri člana organizacije "Yucel" na smrt. Drugi su osuđeni na teške zatvorske kazne.