Kultura | 09.06.2022.

Svečano otvaranje u Istanbulu

Svjetski festival etnosportova i kulture

U Istanbulu je počelo peto izdanje Svjetskog festivala etnosportova i kulture čiji je organizator Svjetska konfederacija etnosportova, javlja Anadolu Agency (AA). 

R.I.

Ceremoniji otvorenja na aerodromu “Ataturk“ prisustvovali su ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu, predsjednik Svjetske konfederacije etnosportova Bilal Erdogan, guvener Istanbula Ali Yerlikaya i mnogi građani. 

Nastupili su buzkaši tim Mehteran, predstavnici tradicionalnih sportova, tim hrvanja na konjima iz Kazahstana, jahački tim iz Karabaha... Održan je i defile, nakon čega su nastupe imali predstavnici iz nekoliko zemalja. 

Kasapoglu je kazao kako se ulažu veliki napori u zaštitu i promociju tradicionalnih sportova te da su ponosni što se jedan takav festivala održava i u Turskoj. 

Podsjetio je kako je festival od 2016. godine, uz organizaciju Svjetske konfederacije etnosportova, privukao na stotine hiljada posjetilaca iz nekoliko desetina država. 

Smatra kako je iznimno važno zaštiti tradiciju i vrijednosti te sačuvati kulturno naslijeđe i bogatstvo i za buduće generacije. 

Kasapoglu je dodao da uz podršku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sarađuju s četiri federacije, organiziraju niz sportskih aktivnosti povezanih s etnosportovima, turskim streličarstvom, konjičkim sportovima, tradicionalnim hrvanjem i mnogim drugim. 

”Kao i u drugim oblastima, i u tradicionalnim branšama postižemo sve veće uspjehe. S druge strane, nastojimo i ciljeve podići i na viši nivo”, rekao je Kasapoglu koji je zadovoljan i interesovanjem mladih za ovakvu vrstu sportova. 

Podsjetio je i na brojne investicije u infrastrukturu u ovoj oblasti, pa je tako u Ankari izgrađen tradicionalni sportski kompleks. 

Kasapoglu je rekao kako je Turska u posljednjih 20 godina u sportu, kao što je to slučaj i s drugim segmentima, postigla značaj zamah. 

Predsjednik Svjetske konfederacije etnosportova Erdogan sretan je zbog održavanja petog festivala, koji nekoliko godina nije organizovan zbog pandemije koronavirusa. 

“Danas posežemo za svojim korijenima, živopisnim kulturama svijeta i uspostavljanju posebnog afiniteta prema našim tradicijama. Moramo se držati vrijednosti koje nas danas povezuju i čine nas onim što jesmo“, smatra Erdogan. 

Guverner Istanbula Yerlikaya rekao je kako će mladi zahvaljujući festivalu imati priliku pobliže se upoznati s tragovima iznimne civilizacije, tradicionalnim sportovima i kulturnim naslijeđem. 

Naglasio je kako područje Anadolije ima dugu historiju s aspekta umjetnosti, nauke i kulture. 

”Festival etnosportova i kulture sportom, koji je univerzalni jezik mira, uklanja razlike i razvija svijet jedinstva“, kazao je Yerlikaya. 

Na festivalu su predstavljeni i turski gradovi, radionice rukotvorina i mnoge druge aktivnosti. Četverodnevni događaj uključuje streličarstvo, hrvanje, jahanje, hrvanje u ulju i druge tradicionalne sportove. 

Na festivalu će se predstaviti približno hiljadu učesnika iz 26 država, a posjetioci će imati priliku i isprobati tradicionalna jela iz svih dijelova svijeta. 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Štihati bašču

Papa je tražio od Kulina bana da mu pošalje visočko krzno

Đoko Mazalić, veliki slikar koji je bio zaljubljen u bosanskohercegovačku prošlost

Uz sevdalinke naučio bosanski jezik