Briljantan kao i svjetski rekord u maratonu koji je postavio prošlog osmog oktobra u Chicagu (2h 0m 35s) bio je prolaz kroz život Kelvina Kiptuma, kenijskog atletičara koji je preminuo u dobi od 24 godine i 72 dana u 23:00 sata u nedjelju kada je izgubio kontrolu nad Toyotom Premio koju je vozio i zabio se u stablo na cesti Eldoret-Kaptagatu, glavnoj arteriji Rift Valleya u Keniji u kojoj su rođeni najveći maratonci svijeta. Uz Kiptuma je poginuo i njegov trener, Ruanđanin Garvais Hakizimana.

Kiptum je rođen da postane prvi čovjek koji se popeo na Everest atletike, da istrči maraton za manje od dva sata. Poginuo je tačno dva mjeseca i tri dana prije zadanog datuma, 14. aprila, kada je najavljeno da će u Rotterdamu probati postići rezultat od tačno dva sata.

Tokom svog kratkog atletskog života, Kiptum je bio čudo koji je svijet ostavljao širom otvorenih očiju i usta od divljenja.  Niko od stručnjaka nije znao pronaći racionalno objašnjenje za misteriju njegovog golemog talenta.  Niko od najvećih u historiji, Abebe Bikila, bosonogi Etiopljanin niti Eliud Kipchoge, majstor maratona koji je postao rekorder pomoću tehnološkog razvoja patika za trčanje, nije uspio postati tako velik u tako kratkom vremenu. Bikila je imao 28 godina kada je oborio svjetski rekord (2h 15m 16s) osvojivši olimpijsko zlato ispred Koloseuma u Rimu, 10. septembra 1960. godine.

Samo njegov sunarodnjak Sammy Wanjiru, olimpijski prvak u Pekingu 2008. s 21 godinom, koji je postavio olimpijski rekord (2h 6m 32s), mogao se mjeriti u genijalnosti, u životu i smrti, ekscesu i tragediji. Osvojio je četiri velika maratona, a preminuo je također u dobi od 24 godine, misteriozno, nakon pada s balkona s drugog kata, navodno pijan. On je barem uživao u lovorovom vijencu olimpijske slave. Niko nije sumnjao da će to isto Kiptum napraviti ovog ljeta u Parizu.

Sumnje na doping bile su neizbježne. Onaj ko u svom prvom maratonu postavi drugi rezultat u historiji je ili čudo ili varalica, a u Keniji, gdje je maraton najbolji izlaz iz siromaštva, svjetska atletska antidopinška agencija otkrije desetke pozitivni godišnje. Njegov pokojni trener, Garvais Hakizimana, Ruanđanin koji je veći dio godine živio u francuskom Lyonu, ozbiljno je odgovorio svima koji su sumnjali: "Najbolje objašnjenje za njegovo vrijeme je njegova želja da se izvuče iz gladi i bijede i fiziološki kapacitet uvećan njegovim životom na visini", objasnio je Hakizimana u L'Équipeu prije nekoliko mjeseci. “I prošao je desetke antidopinških kontrola. Čak se sjećam jednog dana kada je dao krv u 10, a drugi put samo četiri sata kasnije.”

Hakizimana je otkrio Kiptuma 2009. godine, kada je imao samo 10 godina. Kada je Kiptum imao 15 godina, Hakizimana je konačno odlučio početi ga trenirati. Da bi dosegao svoj puni sjaj, Kiptum je četiri mjeseca prije takmičenja u maratonu živio život redovnika. Treniranje 290 kilometara sedmično, što je teret koji rijetki podnose i samo jden dan sedmično sa svojom porodicom, suprugom i dvoje djece, Calebom i Precious, od sedam i četiri godine. Postao je otac sa svojih 16.