Danas je u Stocu organizovana dodjela pete po redu Literarne nagrade Enes Ratkušić koju za stolačke učenike organizuje Udruženje Stočana Bregava, a po osnovu javnog poziva objavljenog početkom 2023. godine, na temu “Kad bi Bregava pričala“.

Peta po redu Literarna nagrada „Enes Ratkušić“ se dodjeljuje na tužan jubilej – pet godina od smrti bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika Enesa Ratkušića autora više knjiga, novinara i sociologa (na Ahiret preselio 20. juna 2018. godine).

Omer Korjenić, predsjednik Udruženja Stočana Bregava je kazao da je ova nagrada namijenjena mladim literarnim talentima, sa namjerom da podstiče njihov razvoj, ljubav prema svom zavičaju i domovini, ali i da se pamti djelovanje rahmetli Enesa Ratkušića.

Pristigle radove ocijenio je stručni žiri u sastavu: Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik magazina Stav (predsjednik), Jasminko Šarac, književnik (član) i Esad Ratkušić, nastavnik (član), a prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM za najbolji rad osvojio je Esad Vuk. Druga nagrada (200 KM) pripala je Emini Kekić, a treća (100 KM) Lejli Obradović.

Osim novčanih nagrada učenicima su dodijeljeni i drugi prikladni pokloni.

˝Bregava je, dakle, puno više od geografije imena (toponima), ona u sebi nosi i simboliku i emocije i inspiraciju i prkos i hrabrost i ponos i dostojanstvo… u suštini kao čista voda koja teče nosi sam život sa svim njegovim bogatstvima i plodovima. Naravno, mi dajemo temu, a ono što je dio vašeg unutarnjeg svijeta i odnosa sa Bregavom je samo Vaše. Međutim, mi tražimo da to u sebi prepoznate, da zavirite u sebe i nađete taj jedan samo vaš glas, koji je neponovljiv i posve originalan. A ima ga svako od nas. Neće svi biti književnici, ali svi su stvoreni kao original, samo je pitanje hoćemo li se usuditi krenuti u potragu za tom svojom neponovljivošću u poslovima koje radimo. Šta god ćete raditi u svojem životu, vaš uspjeh na ovome svijetu ovisi upravo o toj potrazi˝, navedeno je u poruci predsjednika Stručnog žirija Filipa Mursela Begovića učenicima.

Priznanja i novčane nagrade učenicima su uručili članovi žirija Jasminko Šarac i Esad Ratkušić, te Enesova supruga Suada Ratkušić.

Osim članova Udruženja Stočana Bregava, članova porodice i mnogobrojnih prijatelja Enesa Ratkušića, te učenika, nastavnika i menadžmenta Prve osnovne škole Stolac, dodjelu nagrada je uveličala i horska sekcija ove škole pod vodstvom profesorice Merime Vladavić.

Radovi nagrađenih učenika će se objaviti na web i Facebook stranici Udruženja Stočana Bregava, kao i u sljedećem izdanju magazina Stav.

˝Čestitamo nagrađenim stolačkim učenicima i nadamo se da će nastaviti razvijati svoj talenat u budućnosti, kao i ljubav prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini, Stocu i Bregavi i da će se sjećati Enesa Ratkušića, saopštili su iz Udruženja Stočana Bregava˝, poručili su organizatori.