Sjećate se toga sigurno, iako je prošlo više od godine dana. Sjećate se kako je Sanja Vlaisavljević, nametnuta federalna ministrica kulture i športa, izvalila da ratni zločinac više baš i nije ratni zločinac nakon što odsluži kaznu te da ga se tada treba smatrati rehabilitiranim i izliječenim.

Ministarka Vlaisavljević taj je stav iznijela komentirajući slučaj izvjesnog Darija Kordića koji je u međuvremenu pronašao i Boga i postao mu iznimno blizak što ga, po Vlaisavljevićki, čini ne samo bivšim zločincem nego i budućim uzornim građaninom.

Izazvala je ta izjava buru reakcija. Nema ko nije reagirao, haman svi osim Dine Mustafića koji inače na društvenim mrežama kuka i docira o svemu. Dan-dva kasnije, sjećate se toga sigurno, spoznali smo razloge Mustafićeve glasne šutnje.

Tada je iz kabineta ministrice medijima odaslano saopćenje o sastanku ministrice sa Mustafićem na kojem se razgovaralo o „mnogim temama a i šire“. U suštini, Mustafić je došao kod Vlaisavljevićke da traži para. Uz saopćenje odaslana je i prigodna fotografija nastala tokom sastanka na kojoj se vidi ministrica u pozi učiteljice koja sluša odgovore đaka na popravnom ispitu.

Mustafićevo ponižavanje izgleda nije polučilo očekivane rezultate. Jer danas je na svom x-profilu taj veteran sisanja budžeta napisao slijedeće: „Prošlo je pola godine, a da sa federalne i državne razine nije odvojena niti jedna konvertibilna marka za kulturu i umjetnost. Nema konkursa, niti rade postojeće fondacije. Jednom riječju prava katastrofa prema kojoj je Trojka indiferentna. Potpuno pogrešno, neshvatljivo i glupo.“

Tuga. Reditelj osnivao stranku, aktivno učestvovao u njenom profiliranju, lobirao, komentirao, dijelio, lajkao. Subskrajbao. I vidi sad. Ni konkursa ni marke (konvertibilne) nit' rade postojeće fondacije. Samo indiferentnost. Dobro, ima makar novih tramvaja.

Nekoliko je razloga vjerovatno zašto sa federalne razine nema para već pola godineza kulturu i umjetnost, barem kada je Mustafić u pitanju. Možda zato što para u federalnoj hazni više nema. Možda zato što se vlast sastavljena i od „trojke“ zadužuje na svakodnevnom nivou kako bi taj entitet preživio. Možda zato što je ministrica pogledala film o Panonskim jezerima iza kojeg stoji Mustafić pa shvatila da za slične gluposti u budućnosti ne treba davati ni marke (konvertibilne).

Ili možda zato što Vlaisavljević očekuje da joj se Mustafić najavi u još jedan zvanični rukoljub na kojem će se pokušati uvući još dublje. U kasu federalnog ministarstva.