Svijet je suočen sa strahovitom sušom koja hara većim dijelom sjeverne hemisfere naše planete. Osim problema suša je donijela i neke zanimljive pojave, iz korita presahlih rijeka izronile su čudne siluete i impozantni profili starih arhitektonskih građevina iz antičkog doba. Vremena.

Nestašica vode i visoke temperature koje vladaju ovoh leta na vidjelo iznose ostatke iz antičkog svijeta, antičkih gradova, starih hramova, rimskih logora, keltskih utvrda; izviruju srednjovjekovne ruševine dvoraca, stare crkve, džamije i mnoge druge građevine. Ruševine potopljene davno, poplavljene vodom sada pokazju svoje impozantne siluete pred našim začuđenim očima.

Takvi su primjeri posvuda: suša koja je opustošila Evropu iznijela je ostatke iz različitih razdoblja. Dunav je u Srbiji otkrio skrivene ostatke njemačkih brodova iz Drugog svjetskog rata. U Italiji se priča o otkriću bombi iz Drugog svjetskog rata koje su morale biti deaktivirane ili brodova iz tog vremena u rijeci Po.

U Tiberu su otkriveni ostaci mosta za koji se smatra da je izgrađen za vrijeme vladavine cara Nerona. Zanimljiv je slučaj takozvanog Pons Neronianuma, koji se sada može vidjeti u blizini Castel Sant'Angelo, pokraj Vatikana, u samom središtu Rima. Čini se da potiče iz vremena vladavine ovog cara, između 54. i 68. godine. Porijeklo mosta nije jasno ali sada je ponovo izronio na površinu zahvaljujući spuštanju vode.

Ali doista impresivna otkrića dolaze s Bliskog istoka. U blizini Mosula, jednog od iračkih gradova poznatog po borbama posljednjih godina, zahvaljujući suši pojavio se drevni grad. Arheološko nalazište Kemune, na obalama Tigrisa, otkriveno je tokom suše u akumulacijskom jezeru brane Mosul.

Procvjetao je pod vlašću kraljevstva Mitanni oko 15. stoljeća p.n.e. usred bronzanog doba. Carstvo Mitanni bilo je jedna od najvažnijih država koja se borila za hegemoniju nad ključnim područjem sirijsko-palestinske regije, boreći se s silama Egipćana, Hetita i Asiraca da bi ih potonji konačno pokrili sredinom 13. stoljeća p. n. e.

No mnogo podataka o ovom zagonetnom carstvu nedostaje. Pretpostavlja se da su njegovi stanovnici bili porijeklom između semitskog i indoevropskog svijeta. No zajednički jezik bio im je huritski, koji nije indoevropski, niti je semitski. Pločice pronađene u Kemuneu mogle bi biti važne, to je jedina preživjela urbana jezgra carstva Mitanni na rijeci Tigris, što sugerira da je kontroliralo veliki dio vodnih resursa i da je bilo vrlo značajna jezgra.

Otkrivene su keramičke posude i više od 100 pločica s klinastim pismom koje bi mogle otkriti vrijedne informacije o Mitaniju, njegovoj kulturi i njegovom propadanju.

Također, otapanje i postupno propadanje ledenjaka na drugim geografskim širinama, na sjeveru i na velikim planinama, donjjelo je nova otkrića. Ostaci željeznog doba, rimska obuća i oružje iz kasne antike, između 300. i 600. godine, nedavno su se pojavili u planinama Norveške: povlačenje ledenjaka uzrokuje pojavu ovih vrsta relikvija iz godine u godinu u raznim nordijskim zemljama.

U većini slučajeva vlasti su dopustile da brojni gradovi i predmeti budu potopljeni jer su rezerve vode i proizvodnja energije bili važniji, U svakom slučaju, koliko god to paradoksalno zvučalo, za mnoge od tih građevina to je siguran način očuvanja, način da ostanu "zamrznute“ u vremenu.