Od 4. do 21. aprila 2024. godine u Galeriji „Roman Petrović“ bila je izložena „Oteta zemlja“, izložba akademskog slikara Džeke Hodžića.

Upravo je 30 radova ovog novonastalog ciklusa, u tehnici ulja na platnu ili kartonu, zatim kolažu i asemblažu, te jedan skulptorski objekat, bio povod za razgovor glavnog urednika “Stava” Filipa Mursela Begovića s jednim od naših najznačajnijih savremenih umjetnika.

Zastupljeni radovi predstavljaju Hodžićevu interpretaciju historijskih dešavanja u širem vremenskom rasponu od koloniziranja Amerika, Australije, Afrike, Indije, kao i stradanja za vrijeme totalitarnih režima, do najrecentnijih ratnih dešavanja u Ukrajini i Gazi. S obzirom na to Džeko Hodžić je dao zanimljive opservacije na naš odnos prema angažiranoj umjetnosti, ćutnji kulturne javnosti vezane za Gazu i općenito na kolonijani mentalitet u BiH te otkriva koji su to “žohari” koji vladaju kulturom u Sarajevu. Hodžić otkriva i kakve planove ima za budućnost, a tiču se otvaranja novog muzeja.

Dakle, Džeko Hodžić ne “želi da ćuti” te propituje novi prostor uživanja u slobodi, koju, kako kaže “daruje sam sebi”. Ciklusom “Oteta zemlja”, koji će uskoro gostovati u općini Jajce, snažno i direktno reaguje kako na ranije tako i na trenutne društveno-političke okolnosti u svijetu, te sagledava i kritički propituje njihove posljedice.

Također, prisjećajući se ličnih iskustava i poistovjećujući patnju vlastitog naroda s patnjom mnogih koji su je kroz povijest, ili je danas proživljavaju, umjetnik je izložio potrebu da osjećanja gnjeva i nemoći, akumulirana uslijed silnih nepravednih pojava u svijetu iskaže na polju likovnosti, vjerujući da će publika u njegovom djelu prepoznati univerzalne vrijednosti kojima teži.