Studenti Amila Čengić, Faris Filipović i Lamija Keso dobitnici su nagrada za najbolje pisane radove o temi "Kulturno-civilizacijski doprinos Isa-bega Ishakovića u našoj prošlosti", u okviru Konkursa kojeg je raspisalo Udruženje "Isa-beg Ishaković".

Poziv za pisanje radova raspisan je 1. februara i trajao je do 3. marta 2024. godine.

- Upravo je taj vremenski period uzet i simbolično za provedbu Konkursa jer je vakufnama Isa-bega Ishakovića, koja je zapravo dokument koji nam daje vjerodostojne podatke o osnivanju Sarajeva, napisana u mjesecu džumade-l-ula 866. godine, tj. između 1. februara i 2. marta 1462. godine, i prvi je pisani dokument o graditeljskoj djelatnosti na ovim prostorima - navode iz Udruženja.

Udruženje je u tu svrhu osiguralo i novčane nagrade, prva nagrada iznosi 800 KM, druga 600 KM, a treća 400 KM.

Prvonagrađena Amila Čengić napisala je rad pod naslovom „Za prvo pismo, hvala Vam!“, drugoplasirani Faris Filipović dostavio je rad „Isa-beg Ishaković – bosanski Krajišnik, sandžakbeg i osnivač grada“, a treće mjesto osvojila je Lamija Keso za esej „O kulturno-civilizacijskom doprinosu Isa-bega Ishakovića u našoj prošlosti“.

- Priželjkivali smo veći broj radova od 13 koliko je prijavljeno. Ipak, možemo biti zadovoljni. Moramo kao društvo više raditi na afirmaciji pisanja i pisane riječi, ne samo na ovu nego i na ostala teme – poručuju iz Udruženja.

Radovi koji su pristigli su ponudili nekoliko perspektiva tretiranja teme, obradivši je veoma argumentirano i utemeljeno. Zajednička nit radova bila je afirmacija pozitivnih vrijednosti.