Za egipatsku nutricionisticu Mai al Nahla, šećer može zagorčati mjesec posta ramazan. Ovo savršeno vrijeme za detoksikaciju sve je više zasićeno reklamama za slatkiše i nezdravu hranu koji potkopavaju rad stručnjaka koji vide kako stope prekomjerne težine i pretilosti na Bliskom istoku i dalje rastu.

"Problem je prekid posta, to se radi na pogrešan način", tvrdi liječnica iz Kaira. Ona misli na raširenu praksu u ramazanu da nakon dnevnog posta od oko 14 sati ljudi u kratkom vremenu pojedu velike količine šećera željni povrata izgubljene energije.

A to generira skokove šećera u krvi, što zauzvrat podiže inzulin i, posljedično, stvara potrebu "da ponovno konzumirate šećer svakih sat vremena".

"Ako unesete veliku dozu šećera u krv, to remeti hormonalnu ravnotežu koja se dogodila tokom posta. Najbolje za prekid posta su hurme kojima, osim šećera koji vam je potreban, unosite i kalij, magnezij."

Iako hurmi ne manjka na trpezama muslimana koji poste, uvijek se nađu tradicionalne poslastice koje zauzimaju središte stola, ali i druga mrsna jela.

“Broj ljudi s probavnim problemima tokom ramazana je veći, jer neki prekidaju post velikim količinama hrane lošeg sastava, i to ne samo junk fooda, nego ponekad i domaće hrane, ali previše masne ili preslane”, tvrdi egipatska nutricionistica.

Uzorak koji se ponavlja među njenim pacijentima je "upala, plinovi, zatvor ili probavne smetnje, kao i dijabetes i poteškoće s disanjem", kaže ta specijalistica. "Problem je u tome što je ramazan povezan s različitim društvenim konfiguracijama, gdje ljudi jedu previše, a to ne pomaže u poboljšanju kapaciteta probavnog sistema i njegovih posljedica. Možete umiriti svoj probavni sistem i jetru tako da dopustite danju se odmara, no noću odjednom vratite svu težinu. To ne pomaže", upozorava ona.

Prema Globalnom opservatoriju za pretilost, arapske su zemlje među prvih 20 po broju pretilih osoba u svijetu, s Kuvajtom na vrhu, s 47,08% odraslih žena i 34,28% pretilih odraslih muškaraca. I to je uzlazni trend.