Elmedin Konaković puno priča a malo kaže. Njegove snažne riječi zveče u prazno. Konakovića više niko ne sluša niti se boji onoga čime Konaković prijeti. “Ko zaposli svog, kunem se Bogom odmah leti”, zaprijetio je nedavno Konaković izazvavši kontrakcije i vidjljivu suzu u oku Amira Zukića.

Zaplakao je i Ramo Isak. Od sreće. Ne vjerujući s kakvim diletantima ima posla i šta je sve dobio zbog glasa za oktroisanu federalnu vlast, Isak je zaposlio sve punoljetne muške osobe iz svoje familije. Konakovićeva prijetnja je ostala samo u zraku.

Kad može Isak, može i Adnan Šteta. Njegovi kadrovi napreduju u državnoj službi. Danas je na mjesto direktorice Direkcije za evropske integracije imenovana Elvira Habota. Ona je supruga Samira Habote, prvog čovjeka SDP-a na sarajevskoj Ilidži. Nositelja (neuspješnog) liste ove stranke na prošlim izborima. Ali nema to veze, Habota je vjerni pratitelj druga Štete, što uživo, što na društvenim mrežama, lajka sve što ministar objavi, aplaudira, šeruje, podržava.

Ko vrijedi, ne leti. Ko ne vrijedi, leti, da parafraziramo Grunfa. 

Zato je, uprkos Konakovićevim prijetnjama, Elvira Habota hrabro stisnula petlju i postala direktorica. Čini se kako je riječ o iznimno nadarenoj famili, jer je odnedavno i kćerka Samira i Elvire Habota zaposlena u Vijeću ministara BiH. U kabinetu zamjenika ministra finansija. 

Kakve su reference Elvire Habota za direktorski posao, ne zna se, ali nije ni bitno, jer i SDA je to radila, zagraktat će crveni botovi. Ali treba pozdraviti napredak, jer ovo je rijedak primjer, možda prvi put da neko ko nije završio DIF ili Visoku školu za uslužni biznis na Sokocu dolazi na direktorsku poziciju. Iako su Sokolac i tramvajska pruga najbolje reference za napredovanje u toj stranci.  

Koja je socijal-demokratska samo u svom nazivu.