“U situacijama jedan na jedan on je jedan od najboljih vratara koje sam vidio u životu,” kaže Pep Guardiola o Stefanu Ortegi Morenu (Hofgeismar, Njemačka, 1992.), neočekivanom heroju na kraju sezone Manchester Cityja, rezervnom golmanu koji je izišao na teren protiv Tottenhama prošlog utorka kada je u sudaru Edersona i Romera brazilski vratar dobio udarac u lice.

“Doktor mi je rekao da ne vidi dobro na jedno oko”, rekao je na kraju Guardiola. Ortega je izašao na teren i u 20 minuta napravio tri nevjerojatne intervencije, od kojih je ona jedan na jedan s Korejancem Sonom bila ključna. "Spasio nas je", rezimirao je Guardiola, koji se nije libio zagrliti ga na terenu čim je utakmica završila.

U četvrtak je objavljeno da Ederson ima prijelom desne očne duplje te da će upravo njegova rezerva na gol u posljednjem kolu Premier lige protiv West Ham Uniteda te u finalu Kupa sedam dana kasnije protiv Manchestera Uniteda.

Ortega je bio u sastavu njemačke reprezentacije u proljeće 2021. kada ga je Joachim Löw angažirao kao četvrtog vratara i rezervu u slučaju da se Neuer, Trapp ili Leno, neko od tog trojca pozvanih, ozlijedi. Te je sezone Stefan Ortega briljirao u povratku Arminije Bielefeld u Bundesligu, kluba u kojem je trenirao od tinejdžerske dobi i u kojem je proveo svu svoju profesionalnu karijeru, uz trogodišnji boravak u Münchenu 1860. 

Do septembra 2020. Ortega nije odigrao niti jednu utakmicu u najvišem rangu takmičenja. Danas je, zahvaljujući dolasku u City prije dva ljeta, prvak u svemu. S Guardiolom, a pod komandom Xabiera Mancisidora, trenera golmana, odigrao je 32 utakmice u svim takmičenjima. “On je golman u kojeg možete vjerovati”, ističe španski trener, koji u sinu španskih imigranata, vidi ono najbolje od njemačkog karaktera: “Ako padneš, ustani. Nemoj se slomiti. Ortega je uvijek spreman dati najbolju verziju sebe.“

Međutim, njemački selektor radije vjeruje u Manuela Neuera i Marc-Andréa ter Stegena a uz njih su na spisku Oliver Baumann, veteran na golu Hoffenheima i Alexanderu Nübelu, izvanrednom u odličnoj sezoni Stuttgarta. A Ortega, koji nikada nije bio internacionalac, imao pravo nastupa za Španiju.

Dok je igrao u Bielefeldu zvali su ga playmaker s rukavicama. “Do 2020. nikad nisam igrao fudbal kakav igram sada”, objasnio je neposredno prije dolaska u Manchester. Upravo je ispao iz lige s Arminijom, ali City je prepoznao njegove sposobnosti igranja s obje noge, dobrim odgovorom u ekstremnim situacijama zahvaljujući njegovim golemim refleksima i dovoljno karaktera da ne padne pod pritiskom. Zato sada brani gol jedne od najboljih ekipa na planeti.