Ambasada Ukrajine je uputila primjedbe menadžmentu Radio televizije Crne Gore (RTCG) jer novi logo drugog programa te televizije podsjeća na slovo “Z”, simbol ruske agresije na Ukrajinu, piše Radio Slobodna Europa.

To u rukovodstvu crnogorskog Javnog servisa odbacuju.

“Jedini komentar je da logo apsolutno nema nikakve sličnosti (sa slovom Z) i da se to veoma jasno vidi iz knjige standarda”, kazao je direktor RTCG Boris Raonić za Radio Slobodne Europe (RSE) na pitanje kako komentariše obraćanje ukrajinske Ambasade.

Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Herasymenko nije želio da komentariše komunikaciju sa Javnim servisom.

“Žao mi je, ali ne komentarišemo našu komunikaciju sa medijima”, kazao je Herasymenko za RSE.

Reakcija ukrajinske ambasade na novi logo drugog programa RTCG nije jedina – kada je početkom mjeseca on objavljen, uslijedile su brojne negativne reakcije na društvenim mrežama zbog sličnosti sa simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

Slovo ‘Z’ je postalo simbol ruske invazije jer je ispisivano na ruskim tenkovima i drugim vojnim vozilima kojim je Rusija počela invaziju na tu zemlju februara 2022. godine.

Nakon toga se ta oznaka rasprostranila kao simbol onih koji podržavaju rusku agresiju.

Novi vizuelni identitet RTCG je počeo da se primjenjuje 2. aprila, u susret jubileju 80 godina Radija i 60 Televizije.

Logo je izabran na međunarodnom konkursu, od pristiglih 45 vizuelnih rješenja.

Izabrano je rješenje “Ivorin atelier” iz Zagreba, čiji su autori Orin Ivan Vrkaš i Marko Vilipić, a nagrađeni su sa 16.000 eura.

Prvobitno je glavni logo RTCG trebao biti predstavljen javnosti krajem novembra, no do toga nije došlo zbog reakcije javnosti na predloženo rješenje koje je veoma podsjećao na Google, pa je javni servis tražio “dodatne tehničke adaptacije”.

Javni servis RTCG se finansira iz državnog budžeta, a za 2024. će na njega biti potrošeno 18,7 miliona eura.

Crnogorska državna politika prati europsku vanjsku politiku, pa i u odnosu prema ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, koju zvanično osuđuje.

Od aneksije ukrajinskog Krima 2014. godine, Crna Gora se pridružila i europskim sankcijama protiv zvanične Moskve.