Uoči prve utakmice Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru između selekcije domaćina i Ekvadora na stadionu ”Al Bayt” u gradu Al Khoru održana je svečana ceremonija otvaranja jednog od najvećih sportskih događaja na svijetu na kojem će se takmičiti 32 reprezentacije.

Ceremonija na stadionu ”Al Bayt” u Al Khoru, kapaciteta 60.000 ljudi, uveličala je početak Svjetskog prvenstva, međunarodnog događaja, koji se prvi put održava na Bliskom istoku.

Ceremoniji otvaranja 22. Svjetskog prvenstva prisustvovale su mnoge poznate ličnosti, prije svega iz svijeta sporta i drugih sfera, ali i brojni svjetski politički lideri.

Na ceremoniji otvaranja učestvovala je i holivudska zvijezda Morgan Freeman, koji je poslao je poruku nade, jedinstva i tolerancije.

Na pozornici bile su i brojni plesači i muzičari, među kojima i južnokorejska zvijezda, pjevač BTS-a Jungkook, koji je izveo pjesmu "Dreamers", zajedno s katarskim pjevačem Fahadom Al Kubaisijem.

Ceremonija je vođena vizualnim konceptom sa preplitanjem katarske tradicije sa svjetskom kulturom.

Katarski emir šejk Tamim bin Hamad Al-Thani poželio je dobrodošlicu svim učesnicima i navijačima i proglasio Svjetsko prvenstvo otvorenim.

"Naporno smo radili zajedno sa mnogim ljudima da napravimo jedan od najuspješnijih turnira. Uložili smo mnogo napora i uradili dosta dobroga za cijelo čovječanstvo", rekao je Al-Thani.

Stadion ”Al Bayt” ugostiće devet utakmica Svjetskog prvenstva – otvaranje, u kojem igraju Katar – Ekvador, pet mečeva grupne i tri nokaut faze.

FIFA je u više navrata izrazila uvjerenje da će Katar pripremiti najbolje izdanje FIFA Svjetskog prvenstva ikada.

Šezdeset i četiri utakmice odigraće se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva.

Svaki stadion imaće zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.

Svjetsko prvenstvo u Kataru održavat će se do 18. decembra ove godine.