Idućeg će mjeseca, u predgrađu Birminghama, biti otkrivena pet metara visoka skulptura žene pod hidžabom, bit će to simbol bogate kulturne raznolikosti ovog britanskog grada.

Međutim, skulptura će biti postavljena u trenutku kada je nedavni popis stanovništva otkrio važne podatke: Engleska se više ne smatra pretežno kršćanskom. Kršćani sada predstavljaju 46% stanovništva, što je promjena u vjerskom sastavu zemlje.

Ova promjena odražava sve veću vjersku i kulturnu raznolikost koja karakterizira Englesku posljednjih desetljeća.

Skulptura žene pod hidžabom i podaci iz popisa stanovništva naglašavaju važnost prepoznavanja i slavljenja različitosti u društvu koje se stalno razvija. Dok Birmingham odaje počast svojoj multikulturalnoj baštini, Ujedinjeno Kraljevstvo je na putu prema raznolikijem i složenijem vjerskom i kulturnom identitetu, u kojem su miran suživot i međusobno poštovanje bitniji nego ikad.

Snagu hidžaba dizajnirao je kipar Luke Perry i bit će postavljena u kvartu Smethwick u Birminghamu. Vjeruje se da je to prva skulptura pokrivene žene na svijetu. “Snaga hidžaba je djelo koje predstavlja žene islamske vjere koje nose hidžab, i postavljena je jer su one nedovoljno zastupljen dio naše zajednice, ali veoma važan. Postavit ćemo je u Smethwicku gdje živi velika muslimanska zajednica“, kazao je Perry, kome ovo nije prva slična skulptura, zaključivši:  “To je nešto što ljudi jako osjećaju, s čime se identificiraju, [zbog čega se osjećaju sretno i ugodno. Ali to nije nešto što redovno viđamo, posebno u javnoj umjetnosti, tako da je ovo nešto što slavi ljude koji su nedovoljno slavljeni.“