Televizija Sarajevo donijela je u okviru svoje večernje Izborne hronike prikazane 6. septembra kratki izvještaj o dijelu posjete predsjednika Republike Türkiye Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini. U ovu predizbornu emisiju ubačena je posjeta Šehidskom mezarju Kovači i mezaru Alije Izetbegovića i Erdoğanova posjeta zgradi Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koja se također nalazi na Kovačima.

Ovaj skandalozni potez javnog TV servisa smišljena je provokacija i uvreda kako prema prijateljskoj zemlji i prema njenom predsjedniku, tako i prema Islamskoj zajednici i njenom poglavaru.

“Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan posjetili su Šehidsko mezarje Kovači, gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću i svim šehidima i palim borcima. Izaslanstva su potom obišla novu upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, pročitano je u emisiji.

Skandal "Trojkinog" kantonalnog medija nemoguće je opravdati. Iz više razloga. Erdoğan je u okviru turneje posjetio ne samo Bosnu i Hercegovinu već i Srbiju i Hrvatsku, te je neodrživo i iz tog aspekta to što TVSA njegovo pojavljivanje na Kovačima svrstava među predizborne aktivnosti. Predsjednik Türkiye susreo se tokom boravka u Sarajevu sa sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s ministricom vanjskih poslova naše zemlje. Erdoğan je učestvovao i na Poslovnom formu dviju država.

Gdje je to turski predsjednik zanemario državu Bosnu i Hercegovinu pa da TVSA može reći da su to predizborne aktivnosti? TVSA je za ove svrhe izdvojila samo dvije aktivnosti i samo jednu osobu. Zašto su od svih zvaničnika s kojima se susreo i razgovarao spomenuli samo Bakira Izetbegovića? Zašto TVSA susret gosta iz Türkiye s članom Naroda i Pravde i predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem nije stavila u svoju izbornu hroniku?

Nije fer prema turskim prijateljima to što je TVSA posjetu turskog predsjednika šehidskom mezarju i mezaru Alije Izetbegovića uvrstila u predizbornu emisiju. Smatra li kantonalni javni servis da je učenje Fatihe šehidima i prvom predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine predizborna kampanja? Dobro je poznato da ovo mezarje, na kojem su ukopani neki od najzaslužnijih sinova ove zemlje, uvijek posjećuju, kako Erdoğan, tako i ostali zvaničnici Republike Türkiye. Oni imaju mnogo više pijeteta prema ovom mjestu pa predsjedniku Predsjedništva RBiH i vrhovnom komandantu oružanih snaga napadnute zemlje i njegovim saborcima češće odaju počast nego, recimo, neki kantonalni zvaničnici koji to učine rijetko, a neki nikada.

Izgradnju objekta u kojem je sada smješten Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sufinansirala je upravo turska država, pa je to razlogom više da predsjednik Erdoğan posjeti i ovo mjesto. Izuzetno je uvredljivo i to što je ovaj kantonalni režimski medij reisul-ulemu Husein-efendiju Kavazovića, koji je bio domaćin predsjedniku Erdoğanu u sjedištu Rijaseta, uvrstio u dio političkih aktivnosti, upetljavši ga u emisiju posvećenu općim izborima.