Biti osuđen ne znači odslužiti kaznu. To dobro zna brazilski fudbaler Robinho, koji je trebao biti iza rešetaka otkako ga je milanski sud 2017. osudio na devet godina zatvora zbog sudjelovanja u grupnom silovanju mlade žene u milanskom noćnom klubu četiri godine ranije. Ove sedmice se o tom slučaju ponovo priča nakon što su talijanske novine La Repubblica iznijele više detalja o slučaju.

Nažalost, slučajevi silovanja i seksualnog zlostavljanja i dalje su vrlo prisutni u društvu, posebno u sportu. Brojni su takvi primjeri. Dvojica igrača koji su nekada dijelili svlačionicu s Robinhom u Manchester Cityju zatvoreni su zbog silovanja. Prvi od njih bio je Ched Evans zbog silovanja djevojke dok je igrao za Sheffield United. Godine 2012. godine osuđen je na pet godina zatvora i odslužio dvije godine iza rešetaka.

Drugi igrač Cityja bio je Adam Johnson, uhapšen 2015. pod optužbom da je imao seksualne odnose i zlostavljao djevojku mlađu od 15 godina kada je on imao 27. Osuđen je za "proračunata i pažljivo organizirana" djela na šest godina zatvora. Tri godine kasnije pušten je na slobodu. Za razliku od Evansa, Johnson više nije potpisao ni za jednu ekipu.

U Španiji se desio sliučaj silovanja u koji su bili umiješani igrači jednog trećeligaša 2017. godine. Kazna od 38 godina zatvora izrečena je trojici fudbalera Arandine zbog seksualnog napada na maloljetnici.

Zbog silovanja je bio osuđen i čuveni bokser Mike Tyson. Godine  1992. godine suđeno mu je i osuđen je na šest godina zatvora zbog silpovanja manekenke. Međutim, kontroverzni Tyson odslužio je samo pola kazne. U autobiografiji je priznao da je imao privilegije dok je bio lišen slobode. Rekao je da je imao više bračnih posjeta nego bilo koji drugi zatvorenik izvan dopuštenih sati i da je čistačica zatvora u Indianapolisu ostala sa njim trudna ali je na kraju odlučila pobaciti.

Kellen Winslow, bivši igrač američkog fudbala, osuđen je na 18 godina zatvora zbog silovanja najmanje 16 žena u Sjedinjenim Državama. Jedan od slučajeva odnosio se na dvije žene u Las Vegasu 2014. Bivši sportista priznao je da je drogirao dvije žrtve nakon što ih je upoznao u noćnom klubu i seksualno ih zlostavljao.

Neki su sportisti izbjegli kažnjavanje postižući finansijske sporazume sa svojim navodnim žrtvama. Ovo je slučaj pokojnog Kobea Bryanta, optuženog za silovanje kad mu je karijera tek počinjala. On je uvijek poricao da je silovao mladu ženu, iako je priznao da je s njom imao seksualne odnose. Slučaj je okončan zbog javne isprike sporazuma sa tužiteljstvom.

Cristiano Ronaldo također je pokušao kupiti šutnju Kathryn Mayorge, koja je rekla da ju je Portugalac silovao u Las Vegasu 2009. Navodno je manekenka godinu dana kasnije potpisala ugovor o povjerljivosti u zamjenu za 375.000 američkih dolara. Godine 2018. godine odlučila je prekinuti šutnju i podići koju je povukla godinu dana kasnije.