"New York City I" jedno je od najvažnijih djela nizozemskog apstraktnog umjetnika Pieta Mondriana, ali stručnjaci sada vjeruju da je desetljećima bilo pogrešno prezentirano publici.

Slika je nastala 1941. godine, a prvi put je izložena u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku 1945. godine. Od 1980. nalazi se u umjetničkoj zbirci Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen u Dusseldorfu, Njemačka.

Na nedavnom likovnom događaju upriličenom u znak sjećanja na ovog velikog umjetnika, kustosica Susanne Meyer-Buser govorila je o historiji umjetničkog djela – koje koristi crvene, žute, plave i crne ljepljive trake – a zatim je zaprepastila publiku otkrivajući njegovu tajnu.

Rekla je da je naišla na fotografiju iz Mondrianova studija, snimljenu nekoliko dana nakon njegove smrti 1944. godine, na kojem se ovo remek-djelo nalazi na štafelaju okrenuto u drugom smjeru – gušće postavljene pruge nalaze se na gornjoj strani.

"Gušće postavljene pruge trebale bi biti na vrhu. Kada sam to pokazala drugim kustosima i kada sam im kazala da sam naišla na fotografiju iz umjetnikovog studija, shvatili smo da je vrlo očito. Stoprocentno sam sigurna da je slika pogrešna okrenuta", rekla je za The Guardian.

Mondrian, koji je rođen u Nizozemskoj 1872. godine, smatra se jednim od najvećih umjetnika 20. stoljeća.