Da rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj provodi pravno nasilje, odavno je jasno. Sada se Škrijelj postavlja i iznad suda. Naime, nakon što je saznao da je Općinski sud u Sarajevu usvojio prijedlog određivanja privremene mjere osiguranja u slučaju poništavanja doktorata prof. dr. Sebije Izetbegović, kojim se odlaže provođenje odluke Senata Univerziteta o poništenju doktorata prof. dr. Izetbegović, rektor Škrijelj je brže-bolje potpisao rješenje o poništenju doktorata.

Škrijelj se nevješto pravda da Senatu UNSA, do trenutka potpisa rješenja, nije stiglo nikakvo rješenje o privremenoj mjeri Općinskog suda u Sarajevu. Senat je ranije donio odluku i ovlastio rektora Univerziteta u Sarajevu Rifeta Škrijelja da provede postupak poništenja doktorata. Međutim, rješenje Općinskog suda u Sarajevu sada odlaže tu odluku.

„S obzirom na činjenicu da je zaključkom Senata od 13. aprila 2023. godine data saglasnost rektoru da izvrši upravnu mjeru utvrđenu rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Inspektorata prosvjetne inspekcije od 3. aprila 2023, jasno je da će preduzimanjem radnji od strane rektora Univerziteta u Sarajevu predlagateljici biti na nezakonit način ugroženo njeno pravo. Protivnik predlagatelja svjestan je nezakonitosti vlastitog postupanja i upravo iz tog razloga pokušava, kroz usvajanje zaključka Senata, umanjiti ili izbjeći odgovornost za nezakonito postupanje“, navedeno je u obrazloženju Rješenja Općinskog suda u Sarajevu.

Kako je Sud utvrdio, rektor Škrijelj je svjestan nezakonitosti svojih postupaka, nastoji se sakriti iz odluka Senata i inspekcije, ali svejedno i dalje nastavlja s nezakonitim djelovanjem. Sud je također utvrdio da navedeni zaključak Senata „do dana podnošenja prijedloga nije uručen predlagateljici te da isti ne sadrži pouku o pravnom lijeku, iako se istim odlučuje o pravima predlagateljice, odnosno iako je članom 61, stav 1 Zakona o visokom obrazovanju KS propisano da su: Odluke Senata iz njegove nadležnosti konačne, a protiv istih se može pokrenuti parnični postupak pred nadležnim sudom u Sarajevu u roku od 30 dana od dana prijema odluke. U kontekstu naprijed navedenog proizlazi da će rektor Univerziteta u Sarajevu, pozivom na predmetni zaključak Senata Univerziteta od 13. aprila 2023, pristupiti provođenju radnji i aktivnosti koje će za rezultat imati nanošenje štete predlagateljici, a koje radnje se nikako ne mogu smatrati radnjama kojima se izvršava rješenje prosvjetne inspekcije jer predmetno rješenje i nije postalo izvršno i kako takvo se i ne može na zakonit način izvršavati. Takve radnje mogu predstavljati isključivo aktivnosti kojima se izvršava nezakonit zaključak Senata Univerzitet, a ne rješenje prosvjetne inspekcije“.

Škrijelj i njegovi nalogodavci iz stranke Narod i Pravda, odnosno Elmedin Konaković, na sve načine, i to nezakonite, nastoje poništiti doktorat Sebije Izetbegović. Sud je naveo sve nezakonitosti koje prate ovaj postupak, koje sežu dotle da Senat uopće nema zakonsku osnovu niti propisan postupak poništenja doktorata. O nezakonitostima u radu inspekcije da i ne govorimo.

Nakon svega, Sebija Izetbegović će u roku od 30 dana od donošenja sudske mjere podnijeti tužbu nadležnom sudu protiv Univerziteta sa zahtjevom za nadoknadu štete koja je nastala nakon donošenja nezakonitog zaključka i drugih eventualnih šteta. Međutim, pitanje je šta s moralnom odgovornošću članova Senata, kojeg čine rektor Škrijelj, prorektori i dekani fakulteta. Za Škrijelja znamo da morala nema. A imaju li ga dekani i prorektori? Znali su šta čine, znali su da je nezakonito to što rade, a ipak su uradili.