Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić primio je u utorak u posjetu vojnog atašea Republike Turske u BiH, brigadira Mustafu Sitki Tatara.

Zamjenik ministra Okolić je iskazao zadovoljstvo prilikom da se razgovara o aktuelnoj situaciji u području bilateralno-odbrambene saradnje koja je sa Republikom Turskom izuzetno aktivna. Ta saradnja se ogleda kroz niz aktivnosti, a primjer toga, između ostalog, su učešće pripadnika OS BiH na nedavno realizovanoj vojnoj vježbi "EFES“, kao i vojna školovanja gdje se veliki broj kadeta iz BiH i pripadnika OS BiH obrazuje u Turskoj.

Okolić je naglasio značajnu pomoć Republike Turske koja se ogleda kroz kontinuirano implementiranje Sporazuma o vojno-finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, te se osvrnuo na izazove nastale nakon isteka mandata bivšem vojnom atašeu BiH u Republici Turske.

Brigadir Tatar se zahvalio na prijemu, te u svom izlaganju naveo kako je saglasan da nedostatak vojnog atašea BiH u Republici Turske predstavlja izazov za vojno-bilateralnu kooperaciju između dvije države. Takođe Tatar je pohvalio dosadašnju saradnju na polju obrazovanja kadeta i vojnog kadra OS BiH, napominjući da je evidentna intenzivna saradnja između MO BiH i MO Republike Turske.