Godine 1990. Sinéad O'Connor dospjela je na muzički vrh zahvaljujući pjesmi k,oju je komponovao Prince nekoliko godina ranije, Nothing Compares 2 U. Obrijana glava irske umjetnice i njen anđeoski glas obišli su svijet, ali taj je uspjeh skupo platila, jer se sa njim  nikada nije mogla emockionalno nositi.

S 55 godina, Sinéad je ovih dana  doživjela najveći gubitak koji majka može doživjeti, gubitak djeteta. Shane O'Connor pobjegao je 6. januara iz bolnice u koju je primljen zbog opasnosti od samoubistva, a dva dana kasnije pronađeno je njegovo tijelo. Pjevačica razmišlja da tuži bolnicu Tallaght u Dublinu ako postoji neka vrsta nemara.

Njena životna priča nije bila bez problema i nevolja. Dvije godine nakon velikog hita, Sinéad je bila u središtiu jednog od brojnih skandala kada je uništila fotografije pape Ivana Pavla II u emisiji Saturday Night Live s čvrstom namjerom da osudi seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane svećenstva. Taj je čin značio veto za nju u svim američkim medijima i njen umjetnički pad.

Dijagnosticirana je 2003. godine s raznim mentalnim bolestima, uključujući tešku depresiju i bipolarni poremećaj, Sinéad je djelovala kao hodačica po užetu na tankoj granici između života i smrti na temelju svojih različitih pokušaja samoubistva.

Godine 2015. otkazala je turneju zbog psihičkih problema, predozirala se i prekinula bilo kakav odnos s porodicom; sljedeće godine službeno su proglasili njezin nestanak, iako su je kasnije pronašli u hotelu u Chicagu, a 2017. na Facebooku je postavljena dirljiva snimka iz motela u New Jerseyju na kojoj se vidi u potpunom očaju. "Mentalna bolest je poput droge, a još je gora stigma, nije važno ko si ti", ispričat će kasnije.

Više puta je bila žrtva vlastitih riječi i iskustava. Priznala je da je lezbijka, a kasnije je to negirala, rekla da je U2 imao demonski uticaj u Irskoj, optužila je američkog komičara Arsenija Halla da je opskrbljivao Princea drogom, zlostavljala ju je majka, bila je ovisna o travi više od tri desetljeća, često luta ulicama dezorijentirana i loše odjevena, predstavljala se kao svećenica disidentskog katoličkog reda Tridentina i prije četiri godine primila je islam pod imenom Shuhada 'Sadaqat.

Sinéad se udavala četiri puta i rodila je četvero djece. Prvi s muzičarem i koproducentom Johnom Reynoldsom, ocem njezina sina Jakea; drugi s novinarom Nicolásom Sommerladom, treći s muzičarom Steveom Cooneyjem i posljednji s Barryjem Herridgeom, terapeutom specijaliziranim za detoksikaciju. Troje djece plod su drugih veza. S kolumnistom Johnom Watersom ima kćer Roisin, Shanea je rodila u vezi sa folk muzičarom Donalu Lunnyjem, a Yeshuu sa biznismenom Frankom Bonadijem.