Ruska kampanja političkog utjecaja potresa Europu. Pojedini zvaničnici su upozorili da je Moskva potplatila nekoliko članova Europskog parlamenta da utječu na predstojeće izbore.

"Ovo potvrđuje ono što smo sumnjali. Kremlj koristi lažne medije koji se pretvaraju da su mediji i novac za kupovinu prikrivenog utjecaja", rekla je potpredsjednica Europske komisije Věra Jourová za Brussels Playbook, nazvavši otkrića "veoma zabrinjavajućim".

Skandal je izbio kada je češka vlada u srijedu sankcionirala novinsku stranicu pod nazivom Glas Europe, za koju je Prag rekao da je dio proruske kampanje. Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je u četvrtak da se Rusija obratila pojedinim članovima parlamenta EU i "platila da podrže rusku propagandu".

Nova ruska kampanja dolazi tri mjeseca prije izbora za Europski parlament 6. i 9. juna. Odjekuje zabrinutost zbog korupcije i stranog miješanja koja je do izražaja došla skandalom u Katargatu koji je potresao Europski parlament prije dvije godine, piše Politico.

"Ne možemo sebi priuštiti da budemo korak iza Putina i njegove propagandne vojske na šahovskoj tabli. Moramo stalno imati na umu da će on koristiti dezinformacije i strano uplitanje kao oružje za podjelu Europe", rekla je Jourová.

Skandal je vezan za web stranicu Glas Europe. Češko ministarstvo spoljnih poslova sankcionisalo je ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka,  saveznika  ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i sam Glas Europe i osobu po imenu Artem Pavlovič Marčevski za koju se pretpostavlja da je umješan u operaciju.

Medvedčuk je vodio "operaciju ruskog utjecaja" iz Rusije na češku teritoriju koristeći Glas Evrope.

"Ova odluka je u interesu sigurnosti Češke Republike, kao i doprinos zaštiti demokratske prirode predstojećih izbora za Europski parlament", saopštilo je češko ministarstvo vanjskih poslova.

Poljske sigurnosne službe saopštile su u četvrtak da su izvršile pretrese u sklopu prekogranične istrage u Varšavi i Tychyju u zapadnoj Poljskoj. Lokalni mediji su citirali izjavu službi sigurnosti da su vlasti zapljenile 48.500 EUR i 36.000 dolara. Web stranica Poljske Agencije za unutrašnju sigurnost ne radi od četvrtka.

YouTube stranica Glasa Evrope izaziva paradu zakonodavaca EU, od kojih mnogi pripadaju krajnje desnim, euroskeptičnim strankama, koji se svrstavaju u red kako bi srušili Green Deal, predviđali skori kolaps Unije ili napali Ukrajinu. Nema sugestije da su oni koji se pojavljuju na mreži prihvatili novac.

Internet stranica ima svoje korijene u Holandiji,  objavio je holandski dnevnik NRC.  Poduzetnik povezan sa sajtom u to vrijeme "radio je sa" liderom krajnje desnice Thierryjem Baudetom 2016. "na sprovođenju referenduma u Ukrajini", piše list, pozivajući se na neobavezujuće glasanje u kojem su se holandski birači protivili sporazumu o političkom udruživanju između Ukrajine i EU.

Internet stranica Glasa Evrope bila je nedostupna u četvrtak, a njen račun na X nije postojao od srijede.

"Samo je gorka šala nazvati ovu operaciju ruskog uplitanja 'Glas Europe', ali to jasno pokazuje nivo prezira koji Putin ima prema našim demokratijama", rekla je Jourova.

Tvrdnja da su zastupnici EP plaćeni da govore u ime Kremlja pokrenula je pitanja o tome ko je mogao uzeti novac. Glasnogovornik predsjednice Europskog parlamenta Roberta Metsola je rekao: “Predsjednik je svjestan optužbi koje se iznose i istražuje konkretne navode”.