SAD su optužile Apple da monopolizira tržište pametnih telefona u značajnoj antimonopolskoj tužbi koja prijeti da poremeti poslovni model tehnološkog giganta i način na koji milioni potrošača koriste svoj iPhone.

Ministarstvo pravde, 15 država i District Columbia tužili su kompaniju Apple, navodeći da otežavaju konkurentima integraciju sa iPhoneom, što na kraju podiže cijene za potrošače. U tužbi protiv monopola, podnesenoj federalnom sudu u New Jerseyju, tvrdi se da Apple pokušava spriječiti korisnike da pređu na uređaje na vanjskim operativnim sistemima, kao što je Android.

Apple je "održao svoju moć ne zbog svoje superiornosti, već zbog svog nezakonitog ponašanja isključivanja", rekao je državni tužilac Merrick Garland. Tehnološka kompanija kontrolira preko 65 posto američkog tržišta pametnih telefona, rekao je Garland.

U Appleu  kažu da će se energično braniti od tužbe. “Ova tužba ugrožava ono što smo mi i principe koji Apple proizvode izdvajaju na žestoko konkurentnim tržištima”, rekao je glasnogovornik Applea. “Ako tužba bude uspješna, to bi omelo našu sposobnost da stvorimo vrstu tehnologije koju ljudi očekuju od Applea – gdje se ukrštaju hardver, softver i usluge.”

Čim se saznalo za tužbu, Appleove dionice pale su isti dan za 4,1 posto.

Slučaj protiv Applea posljednji je u nizu koji su pokrenuli američki antimonopolski zvaničnici, koji su ranije podnijeli tužbe protiv Amazona, Googlea i Meta platforme. Nekoliko slučajeva vjerovatno će biti okončano prije predsjedničkih izbora u novembru. Federalni organi za provođenje zakona rijetko odbacuju slučajeve koji su započeli tokom prethodne administracije.