Jedini cilj Turske u obustavljanju trgovine s Izraelom je prisiliti Tel Aviv da proglasi prekid vatre u Pojasu Gaze, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

"Naš jedini cilj je da na prekid vatre prisilimo Vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koja je izmakla kontroli zbog bezuslovne podrške Zapada", rekao je Erdogan u obraćanju članovima Udruženja nezavisnih industrijalaca i privrednika u Istanbulu.

Erdogan je komentarisao i odluku koju je u četvrtak objavilo Ministarstvo trgovine Turske da je Ankara obustavila sve izvozne i uvozne aktivnosti s Izraelom zbog izraelske agresije na Palestinu.

Još jednom kritikujući zapadne države zbog podrške Netanyahuovoj vladi, Erdogan je poručio da očekuje da će ove države snažno kritikovati Turske zbog njene odluke.

"Svjesni smo kako će nas Zapad napasti zbog naših trgovinskih ograničenja protiv Izraela", rekao je turski predsjednik.

Napominjući ipak da će Turska biti primjer drugim zemljama u regionu, dodao je:

"Kada se postigne prekid vatre i bude dozvoljena isporuka dovoljnih količina pomoći u Gazu, naš cilj će biti ispunjen. Turska će biti primjer i drugim zemljama."

Erdogan je na kraju pozvao sve na uzdržanost i smirenost u regionu.

"Ne težimo neprijateljstvu ili sukobu ni sa jednom zemljom u našem regionu. Ne želimo vidjeti sukobe, krv i suze na našem geografskom području", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je ranije u petak istakao da je njegova Vlada zaustavila svu trgovinu Turske sa Izraelom, koja iznosi oko 9,5 milijardi dolara (8,82 milijardi eura) godišnje.