Sport | 29.06.2022.

Prvo pa zlato!

Sjedeća odbojka – “Sinovi Bosne” prvaci Evrope

Do najznačajnijeg sportskog uspjeha u historiji postojanja kluba “Sinovi Bosne” došli su odigravši čak tri utakmice u jednom danu, a kapiten Ermin Jusufović proglašen je najboljim igračem Evrope

ALMA ARNAUTOVIĆ

Sjedeća odbojka u Bosni i Hercegovini zabilježila je još jedan u nizu zlatnih uspjeha. Ovog puta lukavački Sportski klub invalida sjedeće odbojke “Sinovi Bosne” postao je prvak Evrope. Osim što su se s Evropskog prvenstva vratili s pobjedničkim medaljama, i kapiten Ermin Jusufović proglašen je najboljim igračem Eurolige.

I ranije su se “Sinovi Bosne” sa svih državnih takmičenja i bosanskohercegovačkih i međunarodnih turnira vraćali okićeni medaljama, ali prvenstvo Evrope, koje se igralo u mjestu Myslowice u Poljskoj, ujedno je historijski uspjeh kluba, osnovanog 1994. godine na inicijativu ratnih vojnih invalida. Trener Fahrudin Muharemović u razgovoru za Stav kaže da su prethodno odigrali Premijer ligu Bosne i Hercegovine i tu su se ujedno i pripremali za Evropsko prvenstvo. Posljednjih petnaestak dana probali su osvježiti ekipu i zadržati nivo iz premijerligaškog takmičenja, a kod pojedinih igrača eventualno i podignuti formu. Uoči utakmica, kaže, vladao je optimizam te su se u nekim kombinacijama navodili kao favoriti, od čega nisu bježali.

“Ipak smo mi ekipa koja radi u kontinuitetu dvadeset i sedam godina i u stopu pratimo timove ‘Fantomi’ i 'Spid’ iz Sarajeva te važimo za organiziran kolektiv u kojem vladaju red i ozbiljnost. Svoj smo maksimum dali u Poljskoj, u finalu, kada je najviše trebalo. Nije jednostavno, jer tada, uz sve fizičke napore, rade i emocije. Veliki je emotivni pritisak, jer praktično sav svoj višegodišnji rad, odricanja i treninge trebate predstaviti u nekih sat i po vremena na najbolji način, kako bi se on eventualno krunisao medaljom. Sve nam se posložilo uz dozu sportske sreće, a i sreća prati hrabre”, navodi Muharemović.

TRI UTAKMICE U JEDNOM DANU

Godinama su igrači ovog kluba imali želju da se pojave na evropskoj sceni. Već dva puta su se prijavljivali, no tek treća prijava donijela im je učešće u Euroligi. Odlazak na Evropsko prvenstvo i ovog bi puta bilo nemoguće realizirati da nije bilo pomoći onih koji vjeruju u rad ovih momaka jer se troškovi odlaska na prvenstvo graniče s godišnjim budžetom Kluba. Da bi prvi put zablistali na evropskom terenu, pomogli su im, između ostalih, Edin Delić, gradonačelnik Lukavca, Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona, i Ivana Mijatović, ministrica kulture, sporta i mladih u Vladi TK, zajedno s privrednim subjektima čiji ih menadžeri duži niz godina prate i podržavaju.

Prilikom utakmica kod nekih je igrača bila primjetna i trema, no uspjeli su zadržati smirenost, a to je nešto što ih krasi i u Premijer ligi. Zadržali su fokus na igru, bili su disciplinirani i nisu upućivali bilo kakve komentare prema  suđenju i drugim ekipama.

Do najznačajnijeg sportskog uspjeha u historiji postojanja kluba “Sinovi Bosne” došli su odigravši čak tri utakmice u jednom danu.

“Kako je takmičenje odmicalo, imali smo sve veću koncentraciju kod igrača i sve veću želju i volju za pobjedom. Kada smo vidjeli da u subotu imamo tri utakmice, reagirali smo promptno i nabavili smo velike količine vitamina i minerala u saradnji s Nutrishopom 'Zećo' Lukavac i siguran sam, da nismo tako postupili, teško bismo se izborili s protivnicima. Ja dvadeset i jednu godinu igram za reprezentaciju, ali nikad nisam igrao tri zvanične utakmice u jednom danu. Ovo je bio eksperiment zbog želje da se u što kraćem periodu odigra što više utakmica, ali mislim da on nije dobio prolaznu ocjenu i mislim da su i u Paravolleyu u Evropi svjesni da je to previše, pogotovo ako uzmemo u obzir da su akteri osobe s invaliditetom. Umjesto da imamo sve kvalitetnije utakmice kako se takmičenje približava kraju, mi smo zbog umora kod mnogih ekipa vidjeli da im forma pada, a samim time i kvalitet sjedeće odbojke, što sigurno nikome nije cilj”, kaže Ermin Jusufović, najbolji igrač prvenstva, koji ističe da će ovo priznanje, osim što će predstavljati posebno mjesto u njegovoj bogatoj kolekciji medalja, imati i značajno mjesto u njegovom srcu zbog sinergije koja se stvorila u klubu i u gradu Lukavcu.

Inače, tri odigrane utakmice u jednom danu ostavile su posljedice, no igrači se ne žale.

“Prvo pa zlato”, osmjehuje se igrač Eniz Mujić, dodajući da ga i desetak dana nakon prvenstva i dalje boli rame, ali, smatra on, vrijedilo je.

“Igrao sam pod povredom i tempo je bio prenaporan, ali izdržalo se. Nismo nikad imali tako zgusnut raspored i tri utakmice za jedan dan. Imali smo pauzu od po možda sat vremena između utakmica i u tom periodu smo se trudili rehabilitirati što više. Ležali smo na klupama i pokušavali se odmoriti, ali to su bili kratki trenuci predaha. Zbog novih utakmica, nismo mogli jesti ni piti koliko smo željeli i koliko nam je trebalo. Ručak je bio kada se sve završi. Bilo je s jedne strane vrlo lijepo, a s druge vrlo, vrlo naporno. No, kada smo vidjeli osmijehe na licima naših porodica, shvatili smo da smo napravili veliku stvar i nadamo se da smo opravdali očekivanja naših sponzora, ali i stekli povjerenje nekih novih, potencijalnih”, ističe Mujić.

SVA MANJE MLADIH IGRAČA

Trener Muharemović se slaže: “Tek poslije finalne utakmice vidjeli smo koliko smo umorni, ali uz zadovoljstvo postignutim, našoj smo se najvećoj pobjedi radovali prilikom dočeka. Ono što smo doživjeli pri povratku u Lukavac, što su nam priredile naše porodice i kolege iz kluba koje nisu bile s nama tamo, dokaz je koliko se raduju našim uspjesima, cijene naše zalaganje i pokazatelj je to da je bilo vrijedno svake žrtve i kapljice znoja.”

Zbog zdravstvenih problema, Vehbija Tokić, predsjednik Kluba sjedeće odbojke “Sinovi Bosne”, bio je spriječen otputovati u Poljsku, ali se s igračima i trenerom redovno čuo telefonom. Utakmice je zajedno s prijateljima kluba pratio putem videolinkova.

“Sreća, radost i zadovoljstvo vladaju u kompletnom gradu i kod mene u porodici. Meni, kao predsjedniku, ovaj trijumf predstavlja nešto veliko. Međutim, za neke naše igrače ovo nisu najveći uspjesi, jer su naši igrači s reprezentacijom Bosne i Hercegovine od 1997. godine učestvovali na svim evropskim i svjetskim takmičenjima i paraolimpijadi i uvijek su postizali dobre rezultate. Ipak, za nas je ovo historijski trenutak i on će nam dati i nadu i želju da postižemo još bolje rezultate. Bilo mi je zadovoljstvo što su prilikom dolaska dočekani dostojanstveno ovdje u sportskoj dvorani. Nije to ništa grandiozno i preveliko, jer dvoranski sportovi, a naročito sportovi osoba s invaliditetom, ne okupljaju mase, bilo je to više porodično i vrlo emotivno. Mislim da su i igrači zadovoljni”, navodi Tokić.

Tokić je ujedno istaknuo da im nedostatak mlađih igrača predstavlja sve veći problem.

“Već imamo trojicu zdravih momaka, ali pozivamo omladinu koja ima bilo kakav tjelesni problem da nam se javi, jer dolaskom u klub vršit će se resocijalizacija i rehabilitacija, a to im je potrebno. Mi, također, želimo nastaviti tradiciju kluba i nizati nove uspjehe, što će nam bez mlađih snaga biti teže”, poručuje Tokić.

Jusufović trenira više i jače

Kapiten Ermin Jusufović, inače magistar sporta, iza kojeg je više od dvije decenije treniranja sjedeće odbojke, kaže da je njegova karijera na zalasku, ali da sada trenira mnogo napornije nego što je to ranije bio slučaj.

“Ne znam koliko još mogu i koliko će me tijelo slušati, ali ako se disciplinirano budem pridržavao ishrane i treninga, siguran sam da mogu još najmanje pet godina igrati na nekom nivou na kojem će od mene imati koristi i klub i reprezentacija”, naveo je Jusufović.

Turnir posvećen Edinu Ibrakoviću

Sportski klub invalida sjedeće odbojke “Sinovi Bosne” za septembar priprema 27. turnir u sjedećoj odbojci, koji je u posljednje vrijeme posvećen Edinu Ibrakoviću, kapitenu i reprezentativcu koji je s pet velikih takmičenja donio pet medalja, a umro je 2016. godine.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

U petak odluka o Barbarezu kao novom selektoru

Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije BiH

Bayer više nije Neverkusen

Na današnji dan rođen je Safet Sušić Pape