Saudin Sivro Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo za Faktor je kazao kako je štrajkom upozorenja koji će trajati zaključno sa srijedom pokazano da imaju punu podršku roditelja.

Naveo je da jutros 99 posto roditelja nije dovelo djecu u vrtiće a od preostalih jedan posto djeca ipak nisu vraćena.

- Prosvjetni radnici provode štrajk upozorenja u skladu sa zakonom a to znači minimum poslova, nema rada sa djecom i učenicima. Mi smo u posljednjih 14 dana od donošenja odluke jasno artikulisali da nećemo primati djecu u vrtićima i osnovnim školama od 7,30 do 9,30 sati.

U međuvremenu smo dobili podršku roditelja pojedinačno i Vijeća roditelja. Naše informacije sa terena su da 99 posto roditelja nije u vrtiće dovelo djecu. Dakle, solidarisali su se u punom kapacitetu a oni koji su doveli djecu, ta djeca su primljena. Tu su djeca ali se sa njima ne radi. Nećemo djecu ostaviti na cjedilu. Na isti način će se provoditi i sutra i prekosutra štrajk upozorenja - rekao nam je Sivro.

Dodaje kako je u osnovnim školama zabilježeno da nijedan učenik nije došao u školu. Navodi kako nastava u prvoj smjeni počinje od 9,30 sati a da nema promjena kod druge smjene.

- Sindikat od početka priča da nisu problem novci, ima ga u budžetu. I taj problem oko novca i pregovora, kolektivni ugovor će vjerovatno biti riješen ali mi ne želimo da se samo na tome završi.

Želimo da se zaustave kvazireforme koje provodi ministrica obrazovanja u KS Naida Hota Muminović, koja nam je 12 posto majka a 80 posto maćeha, koja se nije do sada oglašavala nego je putem Facebook komunicirala hvaleći se da je potrošila novce iz budžeta u rekonstrukciju škola.

Mi nismo zadovoljni jer nema suštinske reforme koja podrazumijeva izmjenu nastavnih planova i programa, nove udžbenike, kvalitetenije. Manji broj obaveznih predmeta, časova... - poručio je, između ostalog, Saudin Sivro.