Duge i impresivne zgrade grada Shibama izgrađene su prije gotovo pet stoljeća i od tada su gotovo savršeno održavane. Danas smo okruženi neboderima i oni su prilično česti u raznim gradovima diljem svijeta. U to vrijeme, međutim, izdužene zgrade Shibama bile su revolucionarne.

Ono što se najviše ističe kod ovog grada u odnosu na druge iz istog stoljeća je to što su njegove zgrade upotpunosti izgrađene od blata. Čudesno je što od 500 kuća koje postoje, sve dosežu nevjerojatnih 30 metara visine i imaju 11 katova, gotovo koliko i prvi neboderi u Chicagu.

Dizajn grada rađen je vodeći računa o zaštiti suparničkih porodica i onih koji su težili političkom i ekonomskom prestižu u gradu. To se vidi u gustoći dizajna, sa kućama jednom do druge ili manjku prozora. Ta arhitektura, uključujući funkcionalni dizajn, materijale, njihov vizuelni uticaj i tehnike gradnje, jedan je od najboljih izraza tradicionalne arapske i muslimanske kulture.

Stari beduini bili su prvi koji su se odlučili trajno nastaniti na tom području. Počelo je kao obično pustinjsko selo s niskim, četvrtastim, natkrivenim kućama, koje je bilo redovna meta napada drugih beduina. Bilo je to tokom prvih trinaest stoljeća. Međutim, u 16. stoljeću kiše su dovele do poplave sela koje je bilo potpuno uništeno.

Umjesto da grade iste kuće na istom mjestu, mještani su obnovili zid kako bi se zaštitili od napada koji su se često događali. Mjesto na kojem su se odlučili nastaniti bilo je maleno pa ih je to navelo da smanjuju površinu svojih domova i grade prema gore.

Unatoč Shibamovoj zadivljujućoj očuvanosti, 2015. godine autobomba koju su detonirali pripadnici takozvane Islamske države oštetila je nekoliko zgrada. Ipak, ostao je u svom izvornom obliku, a napor UNESCO-a da zaštiti grad se pojačao. Jasno je da je ova pustinjska oaza, u kojoj trenutno živi oko 7000 ljudi, blago koje zadržava svoj šarm i jedinstvenu estetiku kakva se ne vidi ni u jednom drugom kutku svijeta.