Djeca u Pojasu Gaze su gladna, žedna i ne može im se pružiti adekvatna zdravstvena usluga zbog nedostatka lijekova, javlja Anadolu.

Izrael mjesecima izvodi napade na Pojas Gaze, a sprečavanjem ulaska hrane i osnovnih potrepština za život izazvalo je humanitarnu katastrofu u palestinskog enklavi.

Fadi Al-Zant je šestogodišnji palestinski dječak sa sjevera Gaze koji se trenutno nalazi u bolnici "Kamal Adwan" u Beit Lahiyji.

Nalazi se u teškom zdravstvenom stanju. Zbog nedostatka pristupa lijekovima za liječenje njegove cistične bolesti i pothranjenosti, ugrožen je život ovog dječaka.

Njegova majka je kazala za AA da je već izgubila dvoje djece zbog iste bolesti.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je najmanje 30.320 Palestinaca, a među njima je veliki broj djece.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​