Stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor od formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou uvidjele su da se mogu poigravati s onima koje je Milorad Dodik već davno nazvao „muslimanskom reprezentacijom“, svakodnevne su provokacije, podbadanja, pa i čak otvorene uvrede upućene Bošnjacima. „Trojka“ na sve to šuti kao zalivena jer „kamo će ako Hrvati promijene ekipu s kojom igraju“.

Rudarski tehničar Mario Karamatić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od prvog se dana političkog angažmana ponaša u skladu s nazivom svoje stranke, pa je tako u parlamentu,na sjednici 25. jula, s osmijehom škutora koji je uspio prevariti finance dok švercuje duhan, Sarajevo nazvao „okupiranom teritorijom“.

„Prvak BiH 'Zrinjski' danas igra kvalifikacije za Ligu prvaka, pa bih ja predložio da ovu sjednicu prekinemo kako bi navijači Slovana iz Bratislave stigli pripremiti i kako bismo mi koji ćemo navijati za 'Zrinjski' uspjeli doći na slobodnu teritoriju, tj. da dođemo van Kantona Sarajevo na područje gdje se navija za prvaka BiH, u HNK ili u Središnju Bosnu, pa čak i na područje Zenice ili Tuzle. Pa čak i u Rs“, izjavio je Karamatić, nakon čega ga je prekinula predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić.

Zastupnik Stranke demokratske akcije Mirsad Zaimović tražio je da na izjavu zastupnika HSS-a reagira Etička komisija, odnosno da se Mario Karamatić kazni javnim ukorom i udalji s nastavka sjednice, u čemu su ga podržali i mnogi drugi zastupnici. No, umjesto da ga kratko i jasno pošalju gdje mu je i mjesto, u rupetinu odakle se izvukao, bilo je i onih iz „muslimanske reprezentacije“ koji su odlučili „gladiti vuka niz dlaku“. Poput zapuštenog Damira Mašića, koji je upregao sve svoje skromne intelektualne kapacitete da relativizira primitivizam svog koalicijskog partnera Karamatića. Koji je, valjda, tako pokazao da su razlike između njega i Karamatića, sitne, gotovo pa nevidljive.